Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Salvador jako první země přijme bitcoin jako národní platidlo, pro je méně než pětina obyvatel

Salvador jako první země přijme bitcoin jako národní platidlo, pro je méně než pětina obyvatel
Salvadorští váleční veteráni protestují proti zavedení bitcoinu | zdroj: Profimedia

Za necelé dva týdny se Salvador stane první zemí, která přijme bitcoin jako oficiální národní měnu. A nikdo neví, co bude dál, upozornil list The Wall Street Journal (WSJ). K zavedení kryptoměny se salvadorská veřejnost staví zdrženlivě, v pátek proti kroku demonstrovali váleční vysloužilci.

Od 7. září se oficiálními měnami země stanou americký dolar a bitcoin. Vláda zbídačené země střední Ameriky hodlá za zavedení bitcoinu utratit 75 milionů dolarů (1,6 miliardy Kč). Plán počítá s tím, že každý, kdo se přihlásí k elektronické peněžence zvané Chivo, obdrží 30 dolarů. Chivo je systém, který umožní odhadem 2,5 milionu obyvatel země nakupovat zboží nebo platit za služby americkými dolary nebo bitcoiny.

Ekonomové však varují, že nástup bitcoinu vážně ohrožuje ekonomiku země, jejíž hodnota je 26 miliard dolarů. Centrální banka zadlužené země by mohla být donucena utratit devizové rezervy za nákup bitcoinu, pokud se hodnota kryptoaktiv propadne a spotřebitelé se rozhodnou obrátit k dolaru. Vláda nemůže tisknout vlastní peníze, protože Salvador se před dvěma desetiletími vzdal domácí měny a zavedl dolary, nyní má ale problémy s jejich získáváním.

„Přijetím bitcoinu jako zákonného platidla se dostáváme na horskou dráhu,“ uvedl ekonom Carlos Acevedo, který byl v letech 2009 až 2013 guvernérem salvadorské centrální banky.

V pátek v zemi proti zavedení kryptoměny demonstrovali vysloužilci z občanské války, která v zemi trvala od roku 1980 do roku 1992. „Pracující třída nechce kryptoměny, ne bitcoinu,“ hlásali demonstrující, kteří také požadovali zvýšení důchodů. K iniciativě prezidenta Nayiba Bukeleho se staví rezervovaně velká část obyvatel země. Podle průzkumu univerzitního střediska CEC má 77,5 procenta respondentů k zavedení kryptoměny odmítavé či zdrženlivé stanovisko a méně než pětina respondentů považuje rozhodnutí za správné.

Prezident Bukele uvedl, že přijetí bitcoinu může přilákat zahraniční investice, podpoří a zlevní finanční služby a sníží náklady na posílání a přijímání remitencí, tedy peněz, které posílají domů Salvadorci pracující v zahraničí. Jejich výše loni činila téměř šest miliard dolarů. Prezident chce také nalákat investory na rozvoj geotermální energie ze sopek, která by se mohla stát zdrojem elektřiny pro těžbu kryptoměn.

Plán představuje také značná rizika, protože vláda má omezený přístup na dluhové trhy, čelí rostoucím nákladům na úvěry a rozsáhlému rozpočtovému schodku. Salvador v současnosti jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o programu finanční pomoci 1,3 miliardy dolarů. Podle informovaných zdrojů však s fondem zavedení bitcoinu nekonzultoval.

MMF varoval před přijetím vysoce spekulativních kryptoměn za národní měny. Především proto, že tyto soukromě vydávané tokeny obcházejí úřady a centrální banky, které mají za úkol ochránit ekonomickou a měnovou stabilitu. Pro malý Salvador otevírá decentralizovaný systém bitcoinu dveře anonymním a nezákonným transakcím, jako je praní špinavých peněz, uvádějí ekonomové. Země také nemá nástroje a kapacity, aby zvládla spekulativní útok.

Americký provozovatel bankomatů Athena Bitcoin Global plánuje investovat milion dolarů do instalace sítě bitcoinových bankomatů v zemi. Salvadorci s aplikací mobilní peněženky Chivo by pak mohli na velké obrazovce bankomatu naskenovat QR kód a nakupovat a prodávat bitcoiny za dolary.

Bitcoin je však velmi nestabilní a může být náchylný k tzv. bleskovým pádům, při nichž zprávy nebo zvěsti ze sociálních sítí vyvolávají výprodej. Tento týden se cena bitcoinu pohybuje v rozmezí 47 000 až 50 000 dolarů, když v dubnu činila 65 000 dolarů. Jako prostředek směny může bitcoin vyvolat prudké výkyvy cen zboží a služeb. V souvislosti s výkyvem ceny bitcoinu se také mohou výrazně měnit daňové příjmy státu.

Salvadorská centrální banka minulý týden zveřejnila finanční předpisy pro přijetí bitcoinu, včetně ustanovení, která mají zabránit praní špinavých peněz a dalším nezákonným činnostem. Finanční instituce budou rovněž povinně upozorňovat spotřebitele na rizika nestability bitcoinu. Poskytovatelé finančních služeb mají do 6. září předložit své připomínky k předpisům.

Koncem července agentura Moody’s Investors Service snížila rating dluhu Salvadoru ještě hlouběji do neinvestiční, tzv. junk kategorie, s odkazem na zhoršení kvality tvorby politiky kvůli přijetí bitcoinu a dalším opatřením. Upozornila také na potíže Salvadoru získat přístup na dluhové trhy před vysokými splátkami dluhu v příštím roce a na nejistotu spojenou s jednáním o nových penězích od MMF.

Zdroje: