Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Komentář: 'Mají tam výbornou vodku, jen ať tam zůstane.' Měl by si Putin nechat Zemana?

Komentář: 'Mají tam výbornou vodku, jen ať tam zůstane.' Měl by si Putin nechat Zemana?
Miloš Zeman a Vladimir Putin | zdroj: Profimedia

Vypadá to, že umělecká scéna je stejně rozpolcená jako zbytek země. Část umělců by totiž prezidenta Miloše Zemana ráda darovala jeho mocnějšímu ruskému kolegovi Vladimiru Putinovi, jiní s tím naopak nesouhlasí. Zeman by se přitom podle řady lidí měl v Rusku velmi dobře, protože tam mají kvalitní vodku a snadno by se tam dorozuměl. Kdo by Zemana nejraději odložil v Moskvě a kdo ho chce zpátky?

Spisovatel Jaroslav Rudiš a prozaik Igor Malijevský před pár týdny dostali nápad. Snad proto, že oba dva pořádají v pražském Divadle Archa pravidelný literárně-hudební kabaret EKG - a mezi lidmi tak mají díky tomu i renomé humoristů - zřejmě také chtěli cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy u příležitosti oslav ukončení druhé světové války opatřit jakousi humornou vějičkou. Tou se zřejmě má stát dopis Vladimíru Putinovi. Jenže nejde jen tak o ledajaký dopis, jde totiž o dopis "darovací".

Rudiš a Malijevský poslali do Kremlu dopis, v němž má být ruský prezident Vladimír Putin požádán o to, aby si nechal v Moskvě Miloše Zemana. Výzvu údajně podepsaly desítky lidí včetně spisovatelů Jana Němce, Kateřiny Tučkové, Markéty Pilátové a herečky Ester Kočičkové. Prý jako výraz vděčnosti za podíl na osvobození naší země.

"Jsme malá země a nemáme nic cennějšího než svého prezidenta. Přesto věříme, že si tento výjimečný dar z rukou českého národa ponecháte. Náš dar by k vám měl dorazit nejpozději v den výročí," píše se v dopise Putinovi. Ruský překlad dopisu má podle Jaroslava Rudiše dostat Kreml, ruská ambasáda v Praze a také Pražský hrad.

A řada umělců Rudišovi a Malijevskému přitakává, byť dopis nepodepsala nebo ho neviděla. S nápadem darovat Zemana šéfovi Kremlu se ale ztotožňují. 

Patří mezi ně třeba Bára Štěpánová: "Já o té akci vím. Nejsem ale pod ní podepsaná. Jestli pan prezident Putin přijímá živé dary, tak ať si toho Zemana v Rusku klidně nechá. S tím bych naprosto souhlasila". 

"Já si myslím, že Zeman rusky umí, když pracoval v Prognostickém ústavu, tak by tam mohl zůstat, ne? Podle mne by tam nakonec našel řadu příznivců. Vodka je tam také dobrá, tak co by mu tam chybělo? Já myslím, že by tam nouzi neměl," poznamenal Jiří Lábus.

Zato moderátorka Zuzana Bubílková, která se proslavila politickou satirou, považuje akci Rudiše a Malijevského za dětinskou.

"Dělám pořád televizní politickou satiru a mám tam stále výhrady proti politikům, ovšem proti konkrétním věcem. Já si ale myslím, že od Zemana to, co dělá a jak to dělá, je jen politická hra a neznamená tak jeho chování apriori, že by denně líbal Putinovi lem roucha. Politika je totiž složitější věc a 'předat jej Putinovi', tak to jsou podle mne jen výkřiky, které nikam nevedou," prohlásila.

Herec Petr Brukner, člen divadla Járy Cimrmana, by sice darovací dopis možná podepsal, protože všechno kolem Zemana přijde humorné, proti jeho cestě do Moskvy ale nic zásadně nenamítá. "Ať si Zeman do Ruska jede, proti tomu nic nemám. Oni měli (Rusové) velký podíl na konci války, tak ať tam jede, ale ať hlavně nechodí na tu tribunu," poradil Brukner hlavě státu.

Recese s dopisem Putinovi nesedla ani režisérovi Jiřímu Menzlovi, ale proti stěhování Zemana do Ruska nic nemá. "Je to hezké, ale je to recese, která mně osobně moc nesedí. Panu Malinovskému a Rudišovi ovšem v jejich akci držím palce, neboť i já si myslím, že by si Zemana v Moskvě měli nechat," poznamenal dále s úsměvem Menzel. 

"Víte, co je smutné? Že ta úroveň národa jde strašně dolů. Jinak není představitelné, aby tenhle člověk (Miloš Zeman) měl takovou odezvu v populaci. Když se podíváte v Praze kolem dokola, tak nikde nikdo Zemana moc nežere, ale když se podíváte mimo Prahu a zvláště na venkov, tak on - jak je lidový a vulgární - tak je lidem vlastně sympatický. A to by se dřív za Masaryka stát nemohlo," dodal filmař. 

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: