Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 12°C Polojasno

Maďarsko podepsalo s Ruskem smlouvu o rozšíření jaderné elektrárny Paks

Maďarsko podepsalo s Ruskem smlouvu o rozšíření jaderné elektrárny Paks
Stavební práce u maďarské jaderné elektrárny Paks (snímek ze září 2022) | zdroj: Profimedia

Maďarsko podepsalo s Ruskem upravenou stavební smlouvu o rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks. Podpis dohody ukončuje přípravnou fázi projektu a otevírá cestu k zahájení stavebních prací. Uvedl to maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó po videohovoru s šéfem ruského atomového koncernu Rosatom Alexejem Lichačovem.

Szijjártó podpis dohody označil za mezník ve výstavbě nových reaktorů elektrárny Paks. Uvedl, že smlouva zahrnuje několik ustanovení, která urychlí a zjednoduší realizaci projektu. Podpis nové stavební smlouvy byl podle něj umožněn tím, že ve středu vstoupila v platnost upravená smlouva o financování projektu.

Změny ve smlouvách o výstavbě a financování dvou nových bloků jediné maďarské jaderné elektrárny v květnu schválila Evropská komise. Po rozšíření Paksu by se měla kapacita pro výrobu jaderné energie v Maďarsku zvýšit z 2000 megawattů na 4400 megawattů.

Szijjártó uvedl, že rozšíření elektrárny je mezinárodním projektem, který nepodléhá žádným sankcím. Upozornil, že Rosatom a Maďarsko na tomto projektu spolupracují s několika západními podniky.

Jaderná energie je podle ministra bezpečná, šetrná k životnímu prostředí a levná, takže rozšíření elektrárny Paks představuje dlouhodobou záruku dostupné energie v Maďarsku. Szijjártó rovněž uvedl, že z tohoto důvodu bude Maďarsko jakékoliv kroky k zablokování projektu vnímat jako snahu o narušení své suverenity.

Zdroje: