Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kyjev vítá, že Berlín uznal hladomor na Ukrajině za genocidu; Moskva to odmítá

Kyjev vítá, že Berlín uznal hladomor na Ukrajině za genocidu; Moskva to odmítá
Kyjevský památník obětem hladomoru | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvítal, že německý Spolkový sněm ve středu označil za genocidu hladomor vyvolaný na Ukrajině ve 30. letech minulého století politikou sovětského režimu. Rusko naopak uvedlo, že schválení rezoluce v Německu je protiruskou provokací a pokusem Německa přikrášlit svoji nacistickou minulost.

Při hladomoru v letech 1932 až 1933 za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina podle odhadů historiků zahynulo 3,5 milionu až šest milionů Ukrajinců. Katastrofu vyvolala především tvrdá politika sovětského režimu a zabavování obilí a dobytka místním obyvatelům. Některé země světa, stejně jako část historiků, hladomor považují za úmyslně vyvolanou genocidu.

„Je to rozhodnutí usilující o spravedlnost a pravdu. Je to také velmi důležitý signál pro mnoho dalších států světa, že ruský revanšismus při přepisování historie neuspěje,“ sdělil Zelenskyj ve středu ve svém pravidelném večerním projevu. Ukrajina v sobotu obvinila Kreml, že se po vzoru Stalina znovu uchyluje ke strategiím genocidy.

Moskva odmítá, že by byl hladomor na Ukrajině ve 30. letech vyvolán záměrně, a poukazuje na to, že jím trpěli i Rusové v jižní části Ruska i další národy.

„Je to další pokus ospravedlnit a podpořit kampaň Západu rozvíjenou na Ukrajině, která má za cíl démonizovat Rusko a poštvat Ukrajince proti Rusům a dalším národům Ruska a bývalého Sovětského svazu,“ sdělilo ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení zveřejněném na webu. „Němci se snaží zamlžit vzpomínky na do té doby nevídané a nesčetné mizantropické zločiny spáchané nacistickým Německém během druhé světové války,“ uvedlo také ruské ministerstvo.

Rezoluci, kterou ve středu schválili němečtí zákonodárci, navrhli vládní poslanci sociální demokracie (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) společně s opoziční konzervativní unií CDU/CSU. Při hlasování zvedli pro usnesení ruku i poslanci vládních stran i opoziční unie, naopak zástupci Levice a AfD se zdrželi. Proti nehlasoval nikdo. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v rozhovoru se stanicí Deutsche Welle prohlásil, že je velmi vděčný, že se Spolkový sněm rozhodl hladomor na Ukrajině připomenout.

Zdroje: