Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

USA dají Ukrajině na reformy další desítky milionů

USA dají Ukrajině na reformy další desítky milionů
Na východě Ukrajiny pokračují boje, za sedm měsíců tam zemřelo už přes čtyři tisíce lidí | zdroj: Profimedia

Ukrajina si v sobotu připomíná oběti stalinského hladomoru, který v zemi povraždil během let 1932 a 1933 přes 10,5 milionu lidí. V předvečer výročí Spojené státy oznámily, že Ukrajině poskytne dalších 20 milionů dolarů na reformy. Washington už letos poskytl Kyjevu pomoc ve výši 320 milionů a půjčku výši jedné miliardy. 

"Spojené státy jsou připraveny pokračovat v práci s partnery na poskytnutí finančního zabezpečení ke stabilizaci ekonomiky Ukrajiny a zajištění potřebných reforem," stojí v oficiálním prohlášení Bílého domu.

Zpráva o poskytnutí dodatečné pomoci přišla v době, kdy si Ukrajina připomíná oběti hladomoru, který na počátku 30. let povraždil v zemi miliony lidí.

Rusko jako nástupnický stát Sovětského svazu odmítá uznat národní charakter tragédie s tím, že hladomor tehdy postihl i jiné svazové republiky. Kyjev zase trvá na tom, že šlo skutečně o genocidu.

Na východní frontě vládne neklid

Na východě Ukrajiny mezitím pokračují boje. Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že tam operuje 7,5 tisíce ruských vojáků. "Přítomnost 7500 příslušníků ruských ozbrojených sil na ukrajinském území je destabilizující faktor, který brání rychlému urovnání situace v naší zemi," uvedl ministr obrany Stepan Poltorak.

Kyjev proto pošle na vzbouřenecký Donbas další vojáky a zlepší jejich zásobování. Nová vládní koalice už přislíbila armádě novou výzbroj, která se bude blížit evropským standardům.  Nastupující vláda také oznámila, že hodlá usilovat o vstup do NATO, proti němuž zbrojí Moskva.

Na Donbasu se bojuje už víc než sedm měsíců a za tuto dobu tam zemřelo podle údajů OSN přes 4,3 tisíce lidí. 

Zdroje: