Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Výrok o říši zla je aktuální i po čtyřech dekádách

Výrok o říši zla je aktuální i po čtyřech dekádách
Vladimir Putin | zdroj: Profimedia

Přesně před 40 lety americký prezident Ronald Reagan v projevu poprvé označil Sovětský svaz za „říši zla“. A třebaže později po nástupu Michaila Gorbačova svůj názor zmírnil, dnes je jeho někdejší výrok aktuální jako málokdy předtím.

Ronald Reagan přednesl svůj památný projev 8. března 1983 na shromáždění Národní asociace evangelikálů v Orlandu na Floridě. Jde o první zaznamenaný případ, kdy označil Sovětský svaz za „říši zla“ (evil empire), a pod tímto názvem také projev vešel do dějin. Samotný výraz „říše zla“ ovšem pochází zřejmě z pera hlavního autora Reaganových projevů a nositele Pulitzerovy ceny Anthonyho Dolana.

Za projev o „říši zla“ někdy bývá označována Reaganova řeč v britské Dolní sněmovně v červnu 1982. Čtyřicátý prezident USA v něm sice hovořil o totalitě a o nevyhnutelném neúspěchu a zhroucení světového komunismu, který skončí na smetišti dějin, termín „říše zla“ nicméně v projevu ani jednou nezazněl.

Studená válka jako boj dobra se zlem

Reagan výslovně odmítal tezi, že Spojené státy a Sovětský svaz nesou stejný díl odpovědnosti za studenou válku a závody v jaderném zbrojení. Konflikt mezi nimi chápal spíše jako boj dobra se zlem. V projevu z 8. března 1983, který se týkal i otázek domácí politiky, Reagan zdůvodňoval rozmístění jaderných balistických raket středního doletu v západní Evropě jako odpověď na to, že Sověti rozmístili nové jaderné rakety ve východní Evropě. Mimo jiné prohlásil:

„Modleme se za spásu všech lidí, kteří žijí v temnotě totalitního zřízení, modleme se, aby i oni objevili radost z poznání Boha. Než k tomu ale dojde, musíme si být velmi dobře vědomi, že právě svou vírou v úplnou nadřazenost státu, hlásáním jeho všemohoucnosti nad osudy jednotlivce a myšlenkou na konečné vítězství svého režimu ve všech zemích jsou ohniskem zla v našem moderním světě. (…) Žádám vás, abyste se v debatách o návrzích na jaderné zmrazení vyvarovali svodům pýchy, pokušení lehkovážně se nad celou věc povznést a obviňovat obě strany stejnou měrou, ignorovat historická fakta a agresivní choutky říše zla a nazývat závody ve zbrojení obrovským nedorozuměním, čímž byste se dostali úplně mimo sféru zápasu mezi správným a nesprávným, mezi dobrem a zlem.“

Sovětský svaz slova o říši zla interpretoval jako důkaz toho, že Reaganova administrativa uvažuje pouze v termínech konfrontace a válečnického antikomunismu. Spojené státy považovala Moskva za imperialistickou velmoc, která se snaží ovládnout celý svět a proti níž Sovětský svaz ve jménu celého lidstva bojuje.

Oteplení vztahů po nástupu Gorbačova

Téměř přesně dva roky po Reaganově projevu se v Sovětském svazu dostal k moci Michail Gorbačov. Došlo k výraznému oteplení vztahů mezi Východem a Západem, oba státníci se dohodli na snížení stavu jaderné výzbroje a v prosinci 1987 podepsali Smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu.

profimedia-0068367063 Ronald Reagan a Michail Gorbačov na summitu v Reykjavíku v říjnu 1986 | zdroj: Profimedia

Na přelomu května a června 1988 se Reagan setkal s Gorbačovem v Moskvě. Na otázku jednoho reportéra, zda stále považuje Sovětský svaz za říší zla, prezident odpověděl, že už si to nemyslí a že tento termín použil v jiné době.

Třiadevadesátiletý Reagan zemřel v červnu 2004. Posledních deset let svého života trpěl Alzheimerovou chorobou a podle lidí z jeho okolí nepoznával na sklonku života ani své nejbližší. Možná tak ani nezaznamenal, že čtyři roky před jeho smrtí se stal ruským prezidentem jistý Vladimir Putin – muž, který jeho slovům o „říši zla“ nyní dal novou dimenzi.

Zdroje:
Vlastní, history.com