Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Kubánský rum nebo francouzská bageta jsou nově na seznamu UNESCO

Kubánský rum nebo francouzská bageta jsou nově na seznamu UNESCO
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO se dnes kromě francouzské bagety dostala také tradiční výroba kubánského rumu či severokorejské nudlové polévky, tradiční korejský tanec masek či japonský tanec furjú odori.

Mezivládní výbor pro ochranu nehmotného kulturního dědictví UNESCO v těchto dnech posuzuje 46 návrhů, včetně společné nominace Česka, Rakouska, Německa, Lotyšska, Polska a Španělska na zařazení vorařství do tohoto seznamu.

„Uznání tradiční výroby rumu a znalosti kubánských mistrů je pro nás velkou ctí,“ komentoval zápis jeden z kubánských mistrů výroby rumu Asbel Morales. Více než 155 let a osm generací si předávalo znalosti přípravy tohoto nápoje. Tento lehký rum se 40 procenty alkoholu se získává z třtinového sirupu nebo melasy, uvedla agentura AFP. „Je to forma způsobu života, která zahrnuje etický kodex, respekt ke kultuře kubánského rumu, jeho historii a osvědčeným postupům, které přesahují značky i trh,“ píše se v kubánské návrhu k UNESCO.

Na seznam výbor zasedající v marockém Rabatu dnes zařadil také například francouzskou bagetu, tradiční korejský tanec masek zvaný talchum, který kombinuje tanec s vyprávěním, a má tak prvky divadla. Na seznamu UNESCO je nově i japonský rituální tanec furjú odori či přípravu nudlové polévky nengmjon, která je severokorejským národním jídlem.

Mezi návrhy, o nichž má ještě výbor UNESCO rozhodnout, je například i žádost několika zemí, včetně Slovenska, o zápis chovu plemene koní lipicán, Srbsko zažádalo o zápis tradiční výroby pálenky šljivovica a několik blízkovýchodních zemí chce společně uspět se zapsáním pěstování datlovníku. 

Zdroje: