Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Krušnohoří a kladrubský hřebčín se dostaly na seznam UNESCO

Aktualizováno: Krušnohoří a kladrubský hřebčín se dostaly na seznam UNESCO
Vrch Mědník, pod jeho jižním svahem je bývalá hornická vesnice Měděnec | zdroj: Profimedia

Dvojitý úspěch pro Česko! Společný návrh České republiky a Německa na zařazení Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO uspěl. Zároveň se na seznam dostal i slavný hřebčín v Kladrubech nad Labem. 

Výbor světového dědictví rozhodl na zasedání v Baku, ihned o tom informoval na sociálních sítích. V případě Krušnohoří se jedná o pět míst na české a 17 míst na německé straně.

Českou část reprezentují Hornická krajina Jáchymov, Hornická krajina Abertamy - Boží Dar - Horní Blatná, Rudá věž smrti, Hornická krajina Krupka a Hornická krajina Mědník. Právě v této oblasti je pozoruhodný soubor památek, zejména technických. 

Od období renesance do 20. století bylo Krušnohoří důležitou oblastí, odkud se šířily hornické inovace do celého světa - například v čerpání důlních vod či zpracování rudy v hutích. Ve Freibergu je také nejstarší existující báňská vysoká škola na světě. Byla založena v roce 1765. 

Myšlenka nominovat vybrané hornické památky se zrodila v roce 1998 v Německu. Po 10 letech příprav se do projektu zapojily Ústecký a Karlovarský kraj. Nynější žádost byla druhá v pořadí, první žádost obě strany kvůli administrativním nedostatkům stáhly. 

V případě Kladrub nad Labem je na seznamu UNESCO slavný hřebčín, kde chov ceremoniálních kočárových koní výrazně ovlivnil okolní krajinu. Tito koně jsou v Kladrubech chováni a trénováni dodnes. 

Hřebčín byl na indikativním seznamu od roku 2007 a letošní zapsání je trochu překvapení. Na jaře totiž pardubické hejtmanství uvedlo, že si na rozhodnutí komise musí počkat do roku 2020 kvůli administrativním výtkám.

Ačkoliv byl hřebčín na seznam nakonec zapsán už letos, musí být dodatečně splněno ještě několik podmínek. Vedení hřebčína oznámilo, že nebude problém zvládnout vše do konce letošního roku.

Česká republika má po sobotním oznámení na Seznamu světového dědictví UNESCO celkem 14 památek. 

Zdroje:
www.irozhlas.cz