Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Krutá vize pro bohaté země: Vyspělý svět brzy doženou rozvojové státy

Krutá vize pro bohaté země: Vyspělý svět brzy doženou rozvojové státy
Indická ekonomika brzy předstihne americkou. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Budoucnost patří rozvojovým ekonomikám. Západní státy se mohou pomalu loučit se svým vlivem na poli světové ekonomiky, protože je do roku 2050 předežene nejen Čína a Indie, ale na paty jim bude šlapat i Indonésie či Mexiko.  

Ještě koncem roku 2010 ekonomové předpovídali, že Čína sesadí Spojené státy z čela žebříčku největších světových ekonomik do roku 2050. Měli pravdu, leč jejich odhady byly příliš opatrné, zvládla to o pár desítek let dřív, první místo zabírá už nyní.

I když tedy jen podle žebříčku sestaveného nadnárodní poradenskou společností PwC, která k porovnávání používá zřejmě nejpřesnější parametr, tedy hrubý domácí produkt (HDP) přepočtený na kupní sílu. Ta představuje poměr cen v národních měnách za stejné výrobky a služby v různých zemích. Umožňuje tak mnohem lepší srovnání, než prostý HDP i HDP přepočtený na obyvatele.

Podle analýzy společnosti PwC pojmenované Svět v roce 2050 dozná světová ekonomika během následujících třiatřiceti let výrazných změn. Desítku nejsilnějších světových ekonomik ovládnou země, kde se tržní ekonomika teprve pořádně rozvíjí.

Budoucnost patří Indii

Největší pozornost je potřeba podle analytiků věnovat Indii, která zvládne v roce 2050 přeskočit Spojené státy tak, jak to už udělala Čína (ta ovšem své první místo neopustí). "Rozvíjející se ekonomiky nabízejí skvělé příležitosti k podnikání," vysvětluje hlavní ekonom PwC John Hawksworth.

Právě do Indie už míří nadnárodní společnosti, na spadnutí je dohoda se společností Apple, která chce do země přesunout část své výroby, země má i svou obdobu Silicon Valley. Analýza počítá s tím, že kapitálových investic bude v rozvíjejících se ekonomikách stále víc a stejně tak se budou zlepšovat technologie v nich používané.

V případě Indie zpráva počítá s tím, že na zrychlení ekonomiky se bude podílet i populační růst. Smutné však je, že i když se má indická ekonomika zařadit hned za tu čínskou, obyvatelé tento pokrok zřejmě příliš nepocítí. Přestože přeskočí Spojené státy, indické HDP na hlavu bude oproti nim stále třetinové.

Světová ekonomika se zdvojnásobí. Díky rozvojovým státům

Celkově se PwC zaměřila na 32 nejvýkonnějších ekonomik světa, které se podílejí na světovém HDP zhruba 85 procenty. Na základě různých parametrů a prognóz došla k závěru, že světová ekonomika by se za předpokladu vhodné politiky a v případě, že Zemi nepotká žádná civilizační katastrofa, mohla do roku 2042 zdvojnásobit.

Podíl na tom ale budou mít jiné země než ty, co ji táhnou nyní. "Motorem růstu globální ekonomiky budou rozvíjející se trhy. Ekonomiky zemí E7 (Brazílie, Čína, Indie, Indonésie, Mexiko, Rusko a Turecko, tedy sedm zemí s nejvíce se rozvíjející ekonomikou, pozn. red.) do roku 2050 zvýší svůj podíl na světovém HDP z pětatřiceti na téměř padesát procent," uvádí analýza.

Naopak podíl Evropské unie do té doby klesne pod deset procent a bude tak menší, než u Indie. Velkou ránu podle PwC utrpí mimo jiné německá ekonomika, která ze současné páté pozice propadne až na devátou, přičemž ji přeskočí i země jako Mexiko a Brazílie.

Důvod je poměrně prostý – vyspělé národy mají stabilní, ale nižší ekonomický růst, než země, kde trh teprve pořádně vzniká a má tak možnost rychlého rozvoje. Analytici předpokládají, že světová ekonomika mezi lety 2016 a 2050 poroste průměrným tempem zhruba 2,5 procenta ročně.

"Tento růst bude ale daný hlavně vznikajícími trhy a ekonomicky se rozvíjejícími zeměmi v čele se státy E7. Jejich ekonomiky v příštích 34 letech porostou průměrným tempem 3,5 procenta ročně. Ekonomiky národů G7, tedy USA, Kanady, Francie, Německa, Itálie, Velké Británie a Německa, porostou průměrně v průměru jen o 1,6 procenta," uvádí Hawksworth. Vietnam, Indie a Bangladéš podle analýzy porostou ještě rychleji, a to o pět procent ročně.

Chce to jen trošku vstřícnější podmínky

Aby však k takovému rozvoji došlo, musí podle PwC země s ekonomickým potenciálem zavést strukturální reformy za účelem zvýšení stability, tedy především diverzifikovat ekonomiku, nespoléhat tolik na přírodní zdroje (zejména ropu) a samozřejmě i vytvořit efektivnější politické a právní instituce.

Tady vidí poradenská společnost nadějnou budoucnost pro Nigérii. "Má potenciál stát se nejrychleji rostoucí velkou africkou ekonomikou a mohla by se z 22. místa v žebříčku HDP do roku 2050 posunout na čtrnácté. Zvládne to ale jen za předpokladu, že se přestane soustředit jen na ropu a posílí své instituce a infrastrukturu," píše studie. Nutno dodat, že jí v tuto chvíli situaci poněkud komplikuje boj s islamistickými radikály z hnutí Boko Haram.

I když se ale ekonomická situace v zemích s rozvíjející se ekonomikou zlepší a rozdíl v kvalitě života se bude snižovat, celkově ale kvalita života obyvatel těchto zemí půjde podle analýz nahoru jen velmi pomalu. "S výjimkou Itálie budou v roce 2050 i nadále všechny země G7 v žebříčku HDP na hlavu před zeměmi E7," předpovídá zpráva.

Indie tak sice bude mít nejvýkonnější ekonomiku na světě s ohledem na kupní sílu a Spojené státy jim ji budou závidět, ale Indové jako takoví zůstanou chudí. 

Zdroje:
Vlastní