Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Královna Alžběta II. a princ Philip: Skromná svatba v době ekonomické krize

Královna Alžběta II. a princ Philip: Skromná svatba v době ekonomické krize
Princezna Alžběta a princ Philip krátce po svatbě | zdroj: Profimedia

I když se jí zúčastnilo dva tisíce hostů, byla svatba britské - tehdy ještě - princezny Alžběty a prince Philipa na královské poměry skromná. Na šaty si dokonce Alžběta musela sama našetřit pomocí přídělových lístků. Dnešní 74. výročí si poprvé připomene sama. 

Byla to velká láska, Alžběta se s Philipem poprvé seznámila ve svých třinácti letech a hned si začali dopisovat. Své zasnoubení ale mohli světu oficiálně oznámit až po jejích 21. narozeninách, protože si král Jiří VI. nebyl volbou budoucí následnice jistý - přece jen si chtěla vzít prvního muže, kterého potkala. 

Přesto si za svým krokem stála a bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí jejího života. Philip jí byl po celých život oporou, i když v roli manžele královny musel skousnout mnoho věcí. Musel se například vzdát kariéry u královského námořnictva, přestěhovat se do nenáviděného Buckinghamského paláce a hlavně děti nemohly nést jeho příjmení. 

Možná i proto se při oslavách 50. výročí svatby nechal slyšet, že jejich manželství drží pohromadě díky toleranci. Tu ostatně musela projevit i Alžběta, protože Philip byl údajně pořádný sukničkář. Jen měl možná štěstí, že v době jeho mladických záletnických let nebylo tolik papparazziů a navíc byl oblíbeným členem královské rodiny. 

Čtyřiasedmdesátileté výročí svatby, která se uskutečnila 20. listopadu 1947, si britská královna Alžběta II. připomene sama. Princ Philip zemřel letos 9. dubna v nedožitých 100 letech.

 

Zdroje:
BBC, Vlastní