Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Pro povinné očkování proti covidu je více než čtvrtina Čechů

Pro povinné očkování proti covidu je více než čtvrtina Čechů
Ilustrační snímek | zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Povinné plošné očkování proti koronaviru lidí od 18 let schvaluje 27 procent Čechů. Čtvrtina lidí je pro povinné očkování vybraných profesních skupin, například lékařů, zdravotníků, učitelů či třeba policistů. Bezmála polovina dotázaných pak jakoukoliv formu povinného očkování odmítá, mělo by podle nich zůstat dobrovolné jako nyní.

Jak dále vyplývá z průzkumu agentury MindBridge Consulting, podpora povinnému očkování narůstá s vyšším věkem dotazovaných. Například u lidí nad 60 let by nějakou formu povinné vakcinace volilo 64 procent dotázaných. Mezi lidmi produktivního věku 31 - 40 let je poměr preferencí opačný, v této skupině je 63 procent lidí pro dobrovolné očkování, necelá čtvrtina pro povinné očkování všech a 15 procent pro povinnou vakcinaci vybraných profesí.

Také lidí s vyšším vzděláním jsou častěji pro plošné očkování. Takovou variantu podporuje 31 procent vysokoškoláků. Mezi lidmi se základním vzděláním preferuje tento přístup 22 procent dotázaných.

Průzkum se uskutečnil od 15. do 18. listopadu, zúčastnilo se ho 1000 lidí.

V Česku je plně naočkováno přes 6,2 milionu lidí. Očkovat se mohou zatím lidé od 12 let. Tři ze čtyř používaných vakcín vyžadují dvě dávky, jedna je jednodávková.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pátek uvedl, že Česko nebude následovat příklad Rakouska, které od 1. února zavede povinné očkování pro všechny obyvatele.

Páteční koronavirus: Nejvyšší nárůst nakažených, nejvyšší incidence

V pátek přibylo v Česku nejvíce potvrzených případů koronaviru za dobu epidemie. Laboratoře odhalily 22 936 nakažených, zhruba o 8700 více než před týdnem. Na 100 000 obyvatel připadá v zemi za posledních sedm dní 929 nakažených. Takzvané incidenční číslo je tak dosud nejvyšší, od pátku vzrostlo o 82. Počet úmrtí s covidem v ČR přesáhl 32 000, ve čtvrtek zemřelo s koronavirem poprvé od dubna více než 100 lidí.

V nemocnicích bylo k pátku 4890 hospitalizovaných s koronavirem. V těžkém stavu bylo 724 z nich. V obou případech počet proti čtvrtku mírně klesl. Některé nemocnice ale už kvůli přetížení a nedostatku personálu omezují plánovanou péči. Žádají také o pomoc armádu. Od pátku vojáci slouží ve 24 nemocničních a sociálních zařízeních, v pondělí začnou pomáhat v 15 dalších.

Laboratoře v pátek provedly přibližně 146 000 testů, asi o 8000 více než před týdnem. U nejvyužívanějších preventivních a plošných testů bylo pozitivních 6,47 procenta vzorků. Za hlavní nástroj, jak bojovat proti epidemii, se považuje očkování. Apelují na něj politici i odborníci. Počet podaných dávek vakcíny v Česku překročil 13 000 000. V pátek očkování podstoupilo více než 56 000 lidí.

Kvůli prudce se zhoršující epidemické situaci se od pondělí přestanou uznávat testy na covid-19 jako covidový certifikát. Lidé se při vstupu do restaurací, hotelů, provozoven služeb či na hromadné akce budou muset prokázat už jen kompletním očkováním nebo dokladem o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Bude pokračovat testování ve školách a začnou se pravidelně testovat i neočkovaní zaměstnanci ve firmách.

Od začátku epidemie loni v březnu zaznamenaly laboratoře v Česku celkem 1,980 849 případů koronaviru. Většina lidí se již z nákazy vyléčila.

Sousední Rakousko po rekordních počtech nových nákaz koronavirem spustí od pondělí plošnou uzávěru a od 1. února zavede povinné očkování pro všechny obyvatele. Omezení se budou týkat i naočkovaných proti covidu, dosud v zemi platily restrikce jen pro neočkované. Lockdown bude trvat nejméně deset dní, maximálně 20.

Zdroje: