Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Krajské volby jako melodrama: Hledá se náhrada za Sobotku

Komentář: Krajské volby jako melodrama: Hledá se náhrada za Sobotku
Hašek jistě číhá na svou příležitost. Poskytne mu ji Sobotka? | zdroj: Profimedia

Premiér Bohuslav Sobotka naznačil, že by nemusel obhajovat post předsedy strany, pokud jeho strana neuspěje v letošních krajských volbách. Pokud by se tak stalo, mělo by to dalekosáhlé důsledky nejen pro ČSSD, ale pro celou zemi. Sobotka o něco později svá slova sice mírnil s tím, že hlavní pro něj zůstávají parlamentní volby, i tak je však jasné, že šéf sociálních demokratů nemá pocit jistoty.

Samozřejmě je snahou každého šéfa strany, aby jeho partaj uspěla ve volbách, a pokud se tak nestane, vždy se na stole objevuje úvaha o výměně stranického vedení. Není potřeba to nějak explicitně avizovat pár měsíců před volbami. Sobotka si tím příliš nepomohl. 

Krajské volby (a nezapomínejme také na volby do části senátu) mají být o lokálních tématech. Alespoň politici - zvláště vládních stran - se snaží, aby se to tak bralo. Kde se postaví jaká čistička, co a kde se už vybudovalo, atd. Ze všeho nejméně stojí politici o to, aby se během krajských voleb řešily témata jako Rusko, uprchlíci nebo korupce v nejvyšších patrech politiky. Lidem se zdůrazňuje, že každý kraj má svá specifika a hlasováním mají vyjádřit svůj postoj k lokálním tématům.

Do toho najednou vstoupil premiér s tím, že pokud volby v krajích nedopadnou, z vedení strany odejde, jak uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Vcelku rychle mu však došlo, že to byl přešla, a tak vzápětí svá slova mírnil:

"Krajské a senátní volby jsou pro nás důležité, ale klíčová bitva nás čeká příští rok. Mým cílem je, aby sociální demokracie vyhrála i příští volby do Sněmovny," upřesnil šéf kabinetu.

Tak jako tak ale naznačil, že krajské volby vnímá tak trochu jako referendum o sobě a o své vládě. Podobnou chybu udělal nedávno i Andrej Babiš, který prohlásil, že když jeho ANO nebude v příští vládě, tak z politiky odejde, protože vysedávat v opozici ho opravdu nebaví a nemá na to čas.

Sobotka sice tvrdí, že jeho vláda je úspěšná a stabilní, ale i tak dal oponentům prostor k taktizování. 

Jak se zbavit Sobotky, snadno a rychle

Nikdo by se nemohl divit, pokud by opoziční strany vytáhly do boje s ČSSD tvrzením, že pokud lidé potopí sociální demokraty v krajích, zbaví se Sobotky a možná i celé jeho vlády. Že je to pitomost? Není, přece to řekl sám premiér.

Sobotka přitom i tak nemá mnoho důvodů vyhlížet krajské volbám s optimismem. Ano, jeho strana má 11 ze 13 hejtmanů a Sobotkovi by prý stačilo, kdyby jich po volbách měla alespoň osm, ale to vůbec nemusí být tak snadný cíl, jak se nyní zdá.

Místo krajských cyklostezek se u voleb začne přetřásat například to, že premiér prý prosil předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, který je se v Česku příliš velké popularitě netěší, aby zůstal ve funkci. Už jen tohle by stačilo, aby řada lidí, kteří Bruselu nemohou přijít na jméno, hodili volební lístek někomu jinému.

Babiš zase bude intenzivně bombardovat obyvatele všech krajů zprávami o tom, jak Milan Chovanec rozprášil ÚOOZ a popravil Roberta Šlachtu. I tohle může ve výsledku potopit jednoho sociálnědemokratického hejtmana po druhým.

A teď se jako třešnička na dortu objevuje náznak, že by ČSSD mohla přijít o svého stávajícího předsedu. Pro mnoho voličů je to mimořádně lákavá představa.

Co ukazuje křišťálová koule

Můžeme si na chvíli zahrát na prognostiky a podívat se, co by se stalo, kdyby se volby skutečně staly pro sociální demokraty propadákem a Sobotka by se v roce 2017 poroučel z čela strany. Kdo by ho měl nahradit?

Ekipa jeho ministrů příliš vhodných jmen nenabízí. Kdysi silná osoba Jiřího Dienstbiera je dnes spíše pro smích nejen opozici, ale i mnoha spolustraníkům. Lubomíru Zaorálkovi, zcela průměrnému(či dokonce podprůměrnému) ministrovi zahraničí, chybí charisma a stranu nejspíš ani vést nechce. To Chovanec by možná i chtěl, ale malérů se na něj poslední dobou lepí až příliš a představa, jak by pa vyjednával koalici s Andrejem Babišem je absolutní sci-fi.

Michaela Marksová-Tominová, Svatopluk Němeček nebo Jan Mládek jsou naprosto bez šance. Samozřejmě kandidáty je lepší hledat spíše ve vedení. Zdeněk Škromach by, jak hlásí ze svého bazénku, raději byl prezidentem, ale vést sociální demokraty by nakonec asi taky mohl. Takovou podporu však ve straně nemá.

Jan Hamáček je zase prototyp mladého ambiciózního sociálního demokrata, ale na předsedu strany mu chybí zkušenosti. Takž nakonec jediné jméno, které by reálně mohlo být ve hře, je vždy připravený a všeho schopný jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Ten už to kdysi na Sobotku zkusil a prohrál, ale trpělivě číhá na svou novou šanci a snaží se udržovat si silnou pozici v rámci strany i jako předseda Asociace krajů ČR. Pokud by to po Sobotkovi skutečně dostal Hašek, bylo by to vítězství zemanovského a proruského křídla ČSSD, což by mělo zásadní důsledky na směřování české domácí i zahraniční politiky. Pro sociální demokracii by to byla katastrofa, byť by na tom v krátkodobém horizontu možná i něco vytěžila.

Samozřejmě věci se mohou ubírat mnoha různými směry. Pro ČSSD je ale Sobotka momentálně jediná smysluplná volba a to dokonce i v případě, kdyby v krajských volbách zcela propadla. Sobotkovo prohlášení o tom, že se vzdává kandidatury, ať už bylo myšleno ve skutečnosti jakkoliv, byla ovšem taktická chyba. 

Zdroje:
Vlastní