Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Komentář: Jančura drží za ruku Kotlebu a letí do podnikatelského nebe

Komentář: Jančura drží za ruku Kotlebu a letí do podnikatelského nebe
Už tu máme Babiše, který se snaží stát řídit jako firmu. Třeba Jančura bude jednou chtít řídit stát jako autobus. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Na pozadí epického zápasu o policejní reorganizaci se vede intenzivní bitva také na poli mediálním. Do války slov vyrazil v čele svých žlutých autobusů podnikatel Radim Jančura. Na autobusy dal velkou fotku ministra vnitra Milana Chovance s jeho telefonním číslem a poskytl rozhovor serveru Aktualne.cz. 

Na "autobusový útok" zareagoval Chovanec, když pustil do éteru video, které natočil někde v plzeňských lesích. Vysvětluje v něm, že je obyčejný kluk z Plzně, co rád chodí na ryby a do posilovny, zatímco Jančura je miliardář, který mu píše sprosté smsky. Na závěr pak přirovná Jančurovy žluté autobusy k policejním autům SNB, na kapotu jednoho muzejního kousku dokonce na konci klipu zaklepe.

Úroveň to má nevalnou, vtipu v tom není za mák, kdejaký dvanáctiletý youtuber to zvládne líp, ale budiž. Chovanec se ozval, Jančurovi odpověděl a celá ta legrace se mohla nechat takříkajíc zahrát do outu.

Jenže mezitím "maskot Reflexu" J. X. Doležal pustil do světa fotografii, kde si Jančura podává ruku s banskobystrickým županem Kotlebou, známým to náckem nejhrubšího zrna. A Doležal se, tentokrát správně pozastavuje nad tím, jak se může Jančura nad někoho morálně povyšovat, když si podává s ruku s takovými fašouny, jako je Kotleba.

A mediální bitva pokračovala dalším dějstvím, kdy Jančura poskytl obsáhlý rozhovor serveru Aktualne.cz. Rozhovor se týkal právě vylepování čísel Chovance a Sobotky, vztahům s Kotlebou a samozřejmě hlavně policejní reorganizaci.

Jančura si v něm pustil "pusu na špacír" a zahloubal se do výkladů o tom, že Martin Roman, bývalý šéf ČEZu, ovládá Škodu Transportation, že je to největší zloděj v republice a právě on nejspíš stojí za podivnou reorganizací policie. Znělo by to zajímavě, kdyby k tomu byl i nějaký důkaz. Aspoň by to nebylo v rovině hospodských výkřiků, jaké s oblibou provozuje třeba Andrej Babiš.

A to se zřejmě stalo kamenem úrazu. Aktualne zpanikařilo, a část rozhovoru vyjmulo. Ovšem až poté, co napřed na několik hodin nechalo celý nezkrácený rozhovor viset na webu.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Zásahů do rozhovoru si všiml server Hlidacipes.org, proti údajné cenzuře se vzbouřili sami redaktoři a skandál byl na světě. Navíc vedení Aktuálně reagovalo poněkud chabým vysvětlením, že pasáže o Romanovi otisknout nemohlo, protože je nebylo možné ověřit.

Samozřejmě je možné se odvolávat na to, že za obsah sdělení je odpovědný vydavatel. Ovšem v případě rozhovorů to zcela neplatí, tam nese zodpovědnost respondent. Nactiutrhačných výroků v rozhovorech, které nikdy nebude možné ověřit, jsou plné noviny a internet a nikdy nikoho nenapadlo, že by se kvůli tomu měly cenzurovat. Pokud by se média chovala podobně jako Aktuálně, ve výsledku by se nejspíš nedaly publikovat žádné rozhovory, protože vše by bylo nutné nejprve ověřit.

V mediálním bahně se začalo notně šlapat, vyjadřoval se k tomu kde kdo a vedení Aktuálně nakonec vrátilo původní rozhovor na web. Přestože se mluví o cenzuře a nedej bože dlouhých prstech Martina Romana a dalších vlivných lidí, skutečnost byla zřejmě prozaičtější. Na Aktuálně se jednoduše lekli a zpanikařili. Teď budou jen těžko dokazovat, že se nenechávají ovlivňovat a nic necenzurují. Obnovit důvěru v takových případech přitom trvá dlouhou dobu. 

Zpátky ale k hlavnímu hrdinovi příběhu Romanu Jančurovi, který díky profesnímu kiksu Aktuálně mohl začít ještě hlasitěji mluvit o tom, jak je celá věc propojena s byznysem, jak dlouhé prsty sociálních demokratů nebo agentury Bison a Rose (o které byla v rozhovoru také řeč a rovněž tyto zmínky byly vymazány) sahají až někam do redakce Aktuálně. Samozřejmě je to příjemná pozice, být obětí konspirační zvůle, a moci dále rozvíjet spiklenecké teze, když pro to má nyní i důkaz.

V rozhovoru s Jančurou byly i pasáže, které nezmizely, a které rozhodně také stojí za pozornost. Jde zejména právě o onu aféru s županem Kotlebou. Své vztahy s ním vysvětluje Jančura tak, že potřeboval udělat linku Bratislava–Banská Bystrica a Kotlebovi úředníci mu dali potřebné razítko. Pak prý bylo nějaké společné focení a tak se Jančura s Kotlebou fotil a ruku mu prý nešlo nepodat.

Kotleba podle něj navíc není obyčejný fašista, protože byl zvolen lidem - zvolili ho Slováci a pak by prý Jančura nemohl podat ruku ani žádným Slovákům, kteří ho volili. "Jestli je za dvaadvacet let mého podnikání mým největším hříchem tato fotka, pak bych se měl dostat do podnikatelského nebe," uzavírá tuto kauzu v rozhovoru Jančura.

Věru podivná vysvětlení, nad kterými je těžké se nepousmát. Zvolený lidem byl i Hitler, a to, že nějací úředníci dají razítko na linku do Bratislavy, prostě není samo o sobě důvodem se s někým fotit a podávat mu ruku.

Jestli Jančura poletí do podnikatelského nebe, samozřejmě nemůžeme vědět, ale tady na zemi by si měl své aktivity a výroky více promýšlet. Jednoho velkohubého podnikatele, který vidí všude kolem jen mafii a zloděje, tu už máme. Druhého už by tahle země nemusela unést.

Zdroje:
Vlastní