Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Aktualizováno: Od čtvrtka opět roušky, za úterý rekordních 1164 nakažených

Aktualizováno: Od čtvrtka opět roušky, za úterý rekordních 1164 nakažených
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Během úterý v Česku přibylo 1164 potvrzených nových případů nákazy koronavirem, což je dosavadní rekord. V Praze se ode dneška dále zpřísňují opatření proti šíření covidu-19, od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách v celé České republice.

Do obchodů a nákupních center a také na pošty v hlavním městě je ode dneška vstup možný pouze se zakrytými ústy a nosem. Stravovací zařízení musejí být mezi půlnocí a šestou hodinou ráno uzavřená. V celé zemi bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách od čtvrtka, od 1. září platí povinnost mít zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, na úřadech a ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

V Česku je nyní 9272 lidí nemocných covidem-19, většinou s mírným průběhem nemoci či bez příznaků, hospitalizovaných je 234 lidí, z toho 62 ve vážném stavu. Od prvních potvrzených případů se u nás nakazilo celkem 29 877 lidí, 441 zemřelo. Nejhorší situace je právě v Praze, nejvýraznější nárůst za poslední týden v přepočtu na 100 000 obyvatel má Pelhřimovsko (102), v Praze je to 88 nakažených.

Podle vývoje nákazy koronavirem za 14 dnů jsou na tom v Evropské unii hůř než Česko jen Španělsko, Francie, Chorvatsko, Rumunsko a Malta. V sousedním Německu (které má osmkrát více obyvatel než ČR) za uplynulý den přibylo 1176 případů nákazy a devět mrtvých, v Rakousku přibylo 520 pozitivně testovaných. Rakousko zatím kvůli epidemiologickému vývoji v Česku na svých opatřeních nic měnit nehodlá, Belgie se naopak rozhodla zařadit na svém koronavirovém semaforu Prahu do červené kategorie. Po návratu z ní budou muset lidé v Belgii do čtrnáctidenní karantény a povinný bude i test na covid-19. Zbytek Česka zůstane v oranžové kategorii. Prahu na seznam rizikových oblastí zařadí od čtvrtka i Německo, lidé budou muset mít negativní test na covid-19.

Zdroje:
Vlastní, ČT24