Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Konec levného benzínu i nafty. Víte, komu za to poděkovat?

Konec levného benzínu i nafty. Víte, komu za to poděkovat?
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Saúdové jsou nechutně zazobaní a navíc mocní. Jejich moc sahá až do vašich peněženek.

Ceny benzínu a nafty u pump rychle rostou. A ještě porostou. Nahoru je žene neklid v oblasti Perského zálivu i těžební kvóty

V uplynulém týdnu pohonné hmoty v Česku zdražily o dvě desítky haléřů. Z dat společnosti CCS, která ceny sleduje, vyplývá, že za poslední týden cena benzinu Natural 95 stoupla o 22 haléřů na 30,48 koruny za litr a cena nafty o 21 haléřů na 29,52 koruny.

Zdražování tak zrychlilo po minulých týdnech, kdy se ceny zvyšovaly jen o jednotky haléřů. Rychlejší růst bude následovat i v nejbližších týdnech. Benzín se nejspíš dostane ke 32 korunám a nafta k 31 Kč. Takže neváhejte a naplňte si nádrž.

Nevrtí psem?

Co za touto špatnou zprávou vězí? Především napětí v Perském zálivu, kde leží největší světová naleziště ropy.

Jakýkoli neklid v tomto regionu zvýší nervozitu na trzích a vyvolá větší poptávku. Důsledkem je růst cen. A právě to se v minulých dnech stalo.

Nejdřív nová protikorupční jednotka, kterou zřídil korunní princ Mohamed bin Salmán, nedávno pozatýkala jedenáct princů a desítky významných investorů i někdejších ministrů. A protože v zemi je bakšiš součástí každého obchodu, lze tušit, že za nevídanou razií je spíš než korupce mocenský boj.

Nervozitu obchodníků s ropou potom princ Salmán ještě vystupňoval, když upozornil na konflikt dvou znesvářených větví islámu. Obvinil Írán, který podporuje šíity v Jemenu a Libanonu, že vyhlásil sunnitské Saúdské Arábii zemi válku. "Postup Íránu v Jemenu a Libanonu může být pokládán za válečný akt," citovala prince agentura Reuters.

Nevrtí ale korunní princ psem? Podezření, že se snaží odvést pozornost obchodníků s ropou od ekonomických ukazatelů ke konfliktu, který v oblasti doutná už desítky let, je opodstatněné. Neklid na ropných trzích pomáhá Saúdům maximalizovat zisky z prodeje ropy.

Přiškrtí kohoutky

Cena ropy Brent, od které se v Evropě odvozují ceny suroviny, vystoupala během týdne na 64 dolarů za barel, to je 8,80 koruny za litr ropy. Na této hodnotě, nejvyšší od poloviny roku 2015, se zatím drží.

Saúdové už dali najevo, že by ropu rádi vidělina 70 dolarech. Za této ceny a při obvyklém množství exportované suroviny by dosáhli přebytkového státního rozpočtu. Pak by se aspoň částečně mohli zotavit ze schodků způsobených nízkými cenami suroviny v minulých letech.

Také proto Saúdové koncem listopadu na zasedání kartelu zemí vyvážejících ropu OPEC prosadí prodloužení limitů na těžbu za březen příštího roku. Na ropných kvótách se nyní podílí také Rusko a další ropné státy, které nejsou členy kartelu.

Saúdové jsou vlivní a mocní. Jejich moc ale naštěstí není neomezená.S rostoucími cenami ropy zvyšují nebo zahajují těžbu i američtí těžaři, kteří dobývají surovinu štěpením břidlic (frakováním) a kteří některé své vrty zakonzervovali při nižších cenách.  

Důvod je nasnadě: Jejich break-even (bod rovnováhy mezi náklady na těžbu a prodejní cenou suroviny) leží výrazně výš než u Saúdské Arábie a dalších států kolem Perského zálivu, kde ropa tryská z písku. Když ale ropa podraží, vracejí se na trhy a tlačí ceny dolů.

Přiletí černá labuť?

Shrnuto, na růst cen ropy a jejích destilátů teď tlačí:

  • neklid v Perském zálivu
  • omezení těžby ve státech, které vyvážejí nejvíc ropy

… a proti růstu působí:

  • rostoucí těžba ve Spojených státech
  • vysoké zásoby paliv v USA
  • nižší poptávka v Číně

Nahlíženo z Česka, do protirůstové kategorie patří ještě posilování koruny vůči dolaru.

Závěr je jasný: Pokud budou převažovat růstové parametry, ropa podraží. Vyšší ceny ropy se přitom promítnou jak do cen pohonných hmot, jízdného a letenek, tak do cen spotřebního zboží.

Když začnou mít navrch parametry protirůstové, surovina, pohonné hmoty i spotřební zboží naopak zlevní, anebo aspoň přestanou zdražovat.

To ale platí pouze za předpokladu, že se v ropném světě neobjeví černá labuť (Black Swan), neočekávaná a nepředvídaná událost, která všechny prognózy obrátí vzhůru nohama.

Černou labutí by mohl být rozsáhlý ozbrojený konflikt v oblasti Perského zálivu – třeba vyhrocení konfliktu v Libanonu, anebo eskalace jemenské války, do které by se ve větší míře zapojili Saúdové a Íránci. Případně pád režimu prezidenta Nicoláse Madura, po němž by Venezuela – země největšími zásobami ropy na světě vyvážející denně 2,8 milionu barelů – mohla upadnout do chaosu.

V takových případech na všechny prognózy zapomeňte. Cena ropy vystřelí i nad sto dolarů za barel.

Ceny nejsou čáry

Nakonec ještě stručný manuál, podle něhož si můžete spočítat průměrnou cenu benzínu či nafty. Pokud zaznamenáte, že cena ropa vystřelila nahoru, anebo spadla dolů (informaci můžete získat například tady), a budete chtít vědět, kde bude u pump cena benzínu a nafty a za dva tři týdny, přičtěte si k ceně ropy tyto položky:

  • Hrubou marži rafinérií (rozdíl mezi cenou vstupu a výstupu), která tvoří krapet víc než procento celkové ceny benzinu.
  • Cenu za přepravu a maloobchodní marži. Na konečné ceně pohonných hmot se podílí desíti až dvanácti procenty.
  • Spotřební daň. Pro benzinu je stanovena na 12,84 korun za litr, pro naftu 10,95 Kč/litr.
  • Daň z přidané hodnoty. (Součin základu daně včetně spotřební daně a daňové sazby. Pro benzin i naftu platí základní sazba DPH 21 procent.)

No a máte výsledek. Docela jednoduché, není-li pravda?

Zdroje:
Vlastní