Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Inovativní pneumatiky Michelin na každý zimní povrch

Inovativní pneumatiky Michelin na každý zimní povrch
zdroj: tisková zpráva

Pneumatika MICHELIN Alpin 5 byla vytvořena v reakci na klimatické změny v Evropě, které přinášejí stále menší množství sněhu. Zimní pneumatiky tak musí zajišťovat bezpečnost nejen na zasněžených silnicích, ale také na mokrém, suchém a zledovatělém povrchu. Aby pneumatika MICHELIN Alpin 5 zvládla tyto složité jízdní podmínky, využívá nejvyspělejší technologie uplatněné u dezénu a směsi pryže.

Bezpečnosti v zimě je třeba věnovat zvláštní pozornost, protože právě v tomto ročním období dochází k největšímu množství dopravních nehod kvůli ztrátě přilnavosti. 

MICHELIN Alpin 5 – inovační technologie 

  • Nejvyspělejší směs pryže

Inovační technologie spojuje jednotlivé komponenty směsi pryže tak, že pneumatika poskytuje vynikající výkony na každém typu povrchu. Michelin jako první výrobce použil v běhounové směsi zimní pneumatiky funkční elastomery, které zaručují větší přilnavost na mokrých a zasněžených silnicích, a přitom je zachován nízký valivý odpor. Nová směs pryže vychází ze 4. generace technologie Helio Compound a obsahuje slunečnicový olej, který uchovává vlastnosti pryže a její pružnost i při nízkých teplotách. 

  • Efekt „stopy“ pro přesnější reakce na pokyny řízení

Při jízdě dochází u každé pneumatiky k nepřetržitým deformacím. Tím se zmenšuje kontaktní plocha a v důsledku toho se snižuje i přilnavost. Z tohoto důvodu použil Michelin u nových pneumatik technologii Stabili Grip, jejíž podstatu tvoří samoblokující lamely a dezénové bloky, které se rychle vracejí do původní pozice. Samoblokující dezénové bloky zajišťují optimální kontakt pneumatiky s povrchem a přesnější reakce na pokyny řízení (efekt „stopy“). 

  • Efekt „zubů“ pro menší riziko aquaplaningu

Směrový dezén nové pneumatiky MICHELIN Alpin 5 má hluboké drážky a speciálně vyvinuté dezénové bloky, které v kontaktu se sněhem vytvářejí efekt „zubů“. Poté, co se dezénové bloky vrátí do původní pozice, boční drážky účinně odvádějí pryč vodu z běhounu a zajišťují tak ochranu před vznikem aquaplaningu. 

  • Efekt „drápu“ pro lepší záběr na sněhu

Lamely v běhounu pneumatiky fungují jako tisíce malých drápů, které zajišťují větší přilnavost a efektivnější záběr. V porovnání s pneumatikou předchozí generace má nová pneumatika MICHELIN Alpin 5 o 12 % více hran, o 16 % více lamel a o 17 % drážek. 

Michelin_C_S_WhiteBG_RGB_0621-01 zdroj: tisková zpráva

Pneumatika MICHELIN Alpin 5 poskytuje vysoké výkony jak při jízdě na sněhu, tak na suchých, mokrých a zledovatělých vozovkách. Jedná se o ukázku strategie MICHELIN  Total Performance spočívající v poskytování vysokých výkonů, které se z podstaty vzájemně vylučují (například přilnavost a nízký valivý odpor). Cílem MICHELIN Total Performance je zdokonalit všechny parametry pneumatiky zároveň, aniž by tomu bylo na úkor některé z jejích vlastností.

Zdroje:
Inzerce