Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Koaliční kompromisy jsou jediná cesta, reaguje Fiala na Rakušanovo provokativní video

Koaliční kompromisy jsou jediná cesta, reaguje Fiala na Rakušanovo provokativní video
Vít Rakušan v kontroverzním klipu | zdroj: twitter.com/Vit_Rakusan

Premiér a předseda ODS Petr Fiala považuje po letech vlád koaličních válek, které k ničemu nevedly, cestu kompromisu a vzájemné dohody jako jedinou možnou. Zároveň mají pětikoaliční politici prostor pro debatu na koaličních jednáních. V reakci na video předsedy koaličních Starostů a nezávislých a vicepremiéra Víta Rakušana to dnes ČTK sdělil mluvčí kabinetu Václav Smolka.

Za předvolební kampaň hnutí STAN považuje publikované video, ve kterém Rakušan stylizovaný do hráče volejbalu uvádí, že dost bylo kompromisů, ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka. ČTK řekl, že štěpení koalice to podle něj nezpůsobí. Video vzbudilo nevoli mezi některými občanskými demokraty, Rakušan dnes řekl, že nejde o útok na premiéra, s kterým o videu hovořil.

„Pan premiér považuje po letech koaličních válek, které k ničemu nevedly, cestu kompromisu a vzájemné dohody jako jedinou možnou. Zároveň je přesvědčen, že pokud má kdokoliv z koaličních partnerů potřebu řešit výhrady ke společné práci, má k tomu dostatek příležitostí na koaličních jednáních,“ uvedl Smolka.

Rakušan ve videu stylizovaném jako rozhovor po volejbalovém zápase říká, že „tohle nebylo dobrý“. „Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí tomu, co děláme. Zbytečně taktizujeme, hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře. Přistupovali jsme na kompromisy, je nejvyšší čas to změnit a vrátit se k tomu, proč jsme to vůbec začali dělat,“ uvedl. Jeden ze spoluhráčů se pak zeptá, zda to řekl Fialovi. „Řeknu mu to,“ odpoví mu Rakušan.

Šéf koaličních Pirátů Ivan Bartoš ve sněmovně uvítal, že koaliční partner půjde do dalších jednání stejně tvrdě, jako do nich jdou vždy Piráti. „Spousta vyjednávání byla poměrně náročná,“ zmínil konsolidační balíček či rozpočet. Za úspěch marketingového oddělení STAN považuje to, že se na video novináři ptali pirátských politiků, což pokládá zároveň za absurdní. „Dáváte tomu možná větší důležitost, než to skutečně má,“ řekl.

„Pan Rakušan si asi nevšiml, že branka, kam má mířit, je na druhé straně. Jeho sportovní video je tedy pořádný vlastňák. Doporučuji sundat dres a zalézt do šatny,“ uvedla dnes na sociální síti X bývalá místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Rakušan dnes na debatu o videu reagoval slovy, že reakce jsou různé. „Málokdo ale polemizuje s jeho hlavním sdělením, že jako vláda musíme pořádně zabrat,“ napsal. Ve sněmovně doplnil, že video není útokem na Fialu, s kterým klip v pondělí probral. Video má podle něj vyjádřit nutnost projevit nějakou míru sebereflexe a některé věci změnit. „Je to jejich sebereflexe a já to tak beru,“ řekl na tiskové konferenci na adresu Starostů předseda sněmovní frakce ODS Marek Benda. Předseda lidoveckého klubu Aleš Dufek omezil komentář k videu na větu, že se s ním neztotožňuje.

Video je pozvánkou na takzvané debaty bez cenzury, na kterých si chce Rakušan od lidí vyslechnout kritické podněty k vládní politice. První je v plánu příští pondělí v Karviné, poslední je zatím 25. března v Havířově. „Tohle jsou místa, odkud Starostové a vláda neslyší zrovna velkou chválu. A proto je důležité se osobně potkat a říct si všechno úplně narovinu,“ píše k tomu Rakušan. V plánu má i zastávky v Sokolově, Mostu, České Lípě, Vyškově, Přerově a Ústí nad Labem.

Krok může být reakcí i na nedávné prohlášení ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), že do konce volebního období už nepřijde dramatická změna legislativy. „Nebylo by odpovědné to slibovat, neodpovídá to logice politického cyklu, ale ani zájmu a volání voličů,“ řekl. Proti tomu se vymezovali další představitelé koalice, zejména STAN a Pirátů.

Zdroje: