Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Koalice v senátních volbách porazila ANO, Vystrčil obhájil

Koalice v senátních volbách porazila ANO, Vystrčil obhájil
Miloš Vystrčil s manželkou během kampaně. | zdroj: Profimedia

Vládní strany ustály volby do Senátu. ANO v nich utrpělo porážku. Rozhodlo o tom sobotní druhé kolo voleb.

Senátní volby letos vyhrála ODS se ziskem osmi mandátů z 27. KDU-ČSL obhájila šest křesel ze sedmi, ANO získalo pouze čtyři senátory, o jednoho více než dosud.

‚Nekonečně mnoho peněz‘

Neúspěchem skončily volby také pro klub Starostů. Z šesti mandátů, které obhajoval, znovu získá křeslo jen Michael Canov (SLK) na Liberecku.

V nejsledovanějším duelu zvítězil v senátním obvodu Jihlava Miloš Vystrčil (ODS), dosavadní předseda Senátu. Ve druhém kole získal 60,03 procenta hlasů, Jana Nagyová (ANO) 39,96 procenta.

„My jsme tady porazili Andreje Babiše a jeho nekonečně mnoho peněz,“ řekl Vystrčil bezprostředně po zvolení v ČT24.

Nagyová je spolu s předsedou ANO Andrejem Babišem obžalovaná v kauze padesátimilionové evropské dotace na stavbu Čapího hnízda. Babiš ji na Jihlavsku se členy vedení hnutí v kampani osobně podporoval.

Druhým nejsledovanějším obvodem byl Jičín. Vyhrál tam obhájce Tomáš Czernin (TOP 09), který porazil vyzyvatele Jaromíra Dědečka (ANO).

Finále bylo jiné

Po prvním kole mělo ANO své finalisty v 17 obvodech. ODS mělo kandidáty v devíti, KDU-ČSL v šesti, TOP 09 ve třech stejně jako senátoři z klubu Starostů, SPD mělo jednu finalistku.

Bez ohledu na výsledek letošních voleb je jisté, že současná vládní koalice si v horní komoře udrží většinu.

V prvním kole díky znovuzvolení získal mandát pro opozici Ladislav Václavec (ANO), zatímco vládní tábor obdobně posílili Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů a Petr Fiala (navržen KDU-ČSL) z uskupení Společně pro kraj.

Ve druhém kole byli do Senátu kromě zmíněných kandidátů zvoleni Eva Rajchmanová (KDU-ČSL), Ivana Váňová (KDU-ČSL), Bohuslav Procházka (KDU-ČSL), Jaromíra Vítková (KDU-ČSL), Zdeněk Nytra (ODS), Marek Slabý (TOP 09), Michael Canov (SLK), Tomáš Töpfer (ODS), Věra Procházková (ANO), Lumír Kantor (KDU-ČSL), Zdeněk Matušek (ANO), Martin Krsek (SEN 21), Miluše Horská (KDU-ČSL), Jana Zwyrtek Hamplová (NK), Daniela Kovářová (NK), Jan Pirk (TOP 09) a Hana Kordová Marvanová (ODS).

Volební účast ve druhém kole byla nízká, nedosáhla ani 20 procent. Na Jihlavsku v atraktivním souboji Miloš Vystrčil vs. Jana Nagyová však v urnám přišlo více než 38 procent voličů.

Zdroje: