Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Cesta senátorů na Tchaj-wan podrývá spolupráci ČR a Číny, hřímá čínská ambasáda

Cesta senátorů na Tchaj-wan podrývá spolupráci ČR a Číny, hřímá čínská ambasáda
Jiří Drahoš | zdroj: CNC/ KAREL KOPAC / CNC / Profimedia

Aktuální cesta českých senátorů a zástupců ministerstev na Tchaj-wan podle čínské ambasády podrývá politické základy spolupráce ČR a Číny. Velvyslanectví na svém webu uvedlo, že návštěva znamená zjevnou podporu separatistických sil a aktivit spojených s nezávislostí Tchaj-wanu.

Tchaj-wan je demokratický stát, jehož nezávislost Čína neuznává. Čínský komunistický režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Ode dneška do 24. září je v plánu mise vedená předsedou senátního školského výboru Jiřím Drahošem (za STAN).

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) večer na twitteru uvedl, že návštěva delegace na Tchaj-wanu se připravovala dlouho, jen musela být „kvůli pandemii čínského viru“ několikrát odložena. „Mezitím Čína přitvrdila. To ale není důvod, aby spolupráce mezi parlamenty demokratických zemí musela skončit,“ napsal.

Podobným způsobem v minulosti čínská ambasáda odsoudila i další kontakty mezi českými a tchaj-wanskými zástupci včetně cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan a nedávné návštěvy předsedy tchajwanského parlamentu Jou Si-kchuna v Praze.

Součástí nynější delegace jsou také náměstkyně ministra školství Radka Wildová, náměstkyně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Jana Havlíková či předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. Delegace má jednat o další spolupráci v epidemiologii a kybernetické bezpečnosti, vzdělávání nebo výzkumu a vývoje polovodičů.

Nynější cestu čínská ambasáda odsoudila, znamená podle ní zjevnou podporu separatistických sil. „Takový akt je vážným porušením suverenity a teritoriální integrity Činy, významně porušuje základní normy mezinárodních vztahů a bilaterální politické závazky a podrývá politické základy spolupráce mezi Čínou a ČR,“ uvedlo velvyslanectví. S cestou vyjádřila Čína silnou nespokojenost, což už, jak uvedlo velvyslanectví, sdělila české straně.

Užší kontakty s Tchaj-wanem nastartovala před dvěma lety senátní výprava v čele s Vystrčilem. Uskutečnila se přes hrozby a protesty Číny a nesouhlas Hradu či představitelů tehdejší vlády Andreje Babiše (ANO). Česko letos v červenci navštívil předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun. I jeho přijetí vyvolalo protesty Číny, čeští představitelé kritiku odmítli mimo jiné s tím, že ČR je suverénním státem.

Silnou reakci Číny vzbudila v srpnu návštěva předsedkyně sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu. Čína spustila sérii rozsáhlých vojenských cvičení, oznámila sankce na Pelosiovou a její blízké či úmysl ukončit spolupráci s USA v řadě oblastí včetně klimatu.

Zdroje: