Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Babiš vystoupil z karavanu a řádil ve sněmovně

Babiš vystoupil z karavanu a řádil ve sněmovně
‚Když Alenka zavelí, tak jsem tady.‘ | zdroj: Profimedia

Hrozí energetický armagedon a nemrava Jurečka přitom tančí se zlatokopkami, hřímal Andrej Babiš na schůzi sněmovny.

Kdysi o dolní komoře řekl, že to je žvanírna. Teď se to potvrdilo - alespoň v jeho případě.

Utržený ze řetězu

Sněmovna déle než 22 hodin jednala o vyslovení nedůvěry vládě. Vše přitom dopadlo podle sněmovní matematiky. Koalice, která má většinu hlasů, důvěru neztratila. 

Mimořádná schůze byla svolána z iniciativy hnutí ANO a podpořila ji SPD. ANO ji zdůvodnilo aférami vládního hnutí STAN a energetickou krizí, která zvedá ceny energií.

„Vy jste nejprolhanější vláda, co jsme tady zažili.“                                                                                                                             Andrej Babiš

Dorazil na ni také Andrej Babiš, který přerušil turné v karavanu. „Když mi zavelí Alenka Schillerová, která šéfuje, že musím být ve Sněmovně, tak jsem tady,“ vysvětloval a opřel se do vlády.

„Česku hrozí energetický armagedon, totální zhroucení ekonomiky a rozsáhlé sociální nepokoje… Vy jste nejprolhanější vláda, co jsme tady zažili… S vaší vládou, pane premiére, naše země nemá žádnou budoucnost,“ hlásal Babiš.

Od kritiky vlády se expremiér dostal k výpadům vůči jejím členům. Největší porci času věnoval ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi, který ho dopálil tím, že upozornil na jeho spolupráci s komunistickou StB.

Jurečka poslancům ANO vyčetl, že měří dvojím metrem, když upozorňují na styky některých politiků z koalice s obžalovanými lobbisty a sami mají předsedu obžalovaného z dotačního podvodu.

„Jediný člověk, který je teď obžalován z organizace dotačního podvodu, s kterým jsem se stýkal, byl Andrej Babiš.“                                                                                                                   Vít Rakušan

„To nejodpornější, co tady vystoupilo, je pan Jurečka… Takovej hnus jsme tady neměli. Jo?... Vrchol vaší kariéry, pane ministře, je, jak jste se rozvášnil na diskotéce v Českých Budějovicích,“ odvázal se Babiš. 

„Byl jste na večírku v klubu v Maxim a podle svědectví očitých svědků strávil opilý Jurečka na baru v obložení tamních klubových zlatokopek, které na veřejnosti neváhal olizovat,“ odkazoval šéf ANO na příspěvek, který prý četl na Facebooku.

Co se strhlo v klubu Maxim?

„Proč olizujete zlatokopky?“ tázal se Babiš. „Pravděpodobně se týká o novou koaliční kampaň lidovců, o které však zapomněl své kolegy ze strany informovat. Hrajete si na křesťana, máte pět dětí, a tady nás moralizujete,“ křičel Babiš do mikrofonu.

Na hnutí STAN zaútočil kvůli kontaktům některých jeho politiků s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Zopakoval požadavek, aby ministr vnitra Vít Rakušan odstoupil.

Rakušan kontroval argumentem, že nikdy Redla neviděl a na rozdíl od některých politiků ANO neviděl ani další aktéry kauzy Dozimetr.

„Jediný člověk, který je teď obžalován z organizace dotačního podvodu, s kterým jsem se stýkal, byl Andrej Babiš,“ pravil Rakušan.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová jako řídící schůze několikrát napomínala Babiše, aby se vyvaroval výrazů jako „pitomost“ a „čumět“.

Marně.

Zdroje: