Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Aktualizováno: Koalice Spolu sbírá podpisy k vyslovení nedůvěry vládě

Aktualizováno: Koalice Spolu sbírá podpisy k vyslovení nedůvěry vládě
Fiala kritizoval postup vlády při řešení korovinavirové epidemie, její rozpočtové problémy i střet zájmů premiéra Andreje Babiše | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Koalice Spolu dnes začala sbírat podpisy pro svolání schůze Sněmovny, kde by bylo možné vyslovit nedůvěru menšinovému kabinetu hnutí ANO a ČSSD. Hnutí STAN, Piráti a KSČM ale podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě nedají.

(AKTUALIZOVÁNO) Hnutí STAN a Piráti se podle předsedy Starostů Víta Rakušana nechtějí nechat zatahovat do her koalice Spolu a hnutí SPD o to, kdo je víc proti vládě Andreje Babiše. Nedůvěra nic neřeší, pouze posílí proruského prezidenta a oslabí naši mezinárodní pozici v době konfliktu s Ruskem, sdělil ČTK k výzvě Spolu na svolání schůze Sněmovny, která by vyslovila nedůvěru menšinovému kabinetu. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by vyslovení nedůvěry bylo špatným znamením spojencům v EU a NATO v době diplomatické roztržky s Ruskem. KSČM podpisy pro svolání schůze také nepřipojí.

Rakušan uvedl, že ve Sněmovně je nyní 60 podpisů pro svolání takové schůze i bez Pirátů a STAN. Odkázal tak na podobnou iniciativu SPD. Spolu chce ale podle předsedy ODS Petra Fialy o svolání schůze jednat pouze s demokratickou opozicí a doufá ve změnu postoje Starostů a Pirátů. Další jednání mezi Spolu a druhou opoziční koalicí se chystá na čtvrtek.

V Česku podle Bartoše existují tři krize - koronavirová, diplomatická a ústavní. Považoval by za špatné znamení spojencům a nepochopitelné, aby vláda v době, kdy rozhodla o zastropování počtu diplomatů na ruské ambasádě v Praze kvůli kauze Vrbětice, dostala od Sněmovny „červenou kartu“. Fakticky by to znamenalo přesun veškerých pravomocí do rukou prezidenta, který by buď nechal Babiše vládnout bez důvěry, nebo ho jednoduše vyměnil, míní Bartoš.

Pokud by na hlasování došlo, projednal by věc poslanecký klub Pirátů. Bartoš se domnívá, že koalice Spolu může najít podpisy u SPD a KSČM. Předseda komunistů Vojtěch Filip ale novinářům řekl, že ke svolání schůze se komunisté nepřipojí. Jak by případně hlasovali o nedůvěře, by rozhodli v klubu.

Piráti a hnutí Starostové a nezávislí podle Rakušana nadále považují za nejlepší cestu ze současné politické situace rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby. K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů. Pro vyslovení nedůvěry je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb je zapotřebí nejméně 120 poslanců.

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček neočekává, že by některý poslanec sociální demokracie mohl podpisem pomoci opoziční koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Novinářům to řekl při dnešní tiskové konferenci na ministerstvu vnitra. Postup Spolu označil za legitimní, voliči podle něj později zhodnotí, zda je vhodná destabilizace státu půl roku před volbami.

Hamáček neočekává, že by Spolu podpořil některý ze 14 členů klubu sociálních demokratů. „Počkáme, kdo se jim na ten seznam podepíše a zda budou úspěšní v té misi zahájit odchod této vlády,“ řekl novinářům Hamáček. Rozhodnutí Spolu označil za legitimní postup opozice. „Myslím, že voliči budou pečlivě zvažovat, zda šest měsíců před volbami je destabilizace státu vhodná, nebo není,“ uvedl.

(11:58, původní zpráva) Koalice Spolu začne sbírat podpisy pro svolání schůze Sněmovny, na níž by bylo možné vyslovit nedůvěru menšinovému kabinetu hnutí ANO a ČSSD. Oznámil to dnes předseda ODS Petr Fiala na společné tiskové konferenci s předsedy koaličních KDU-ČSL a TOP 09. Podle Spolu, které ve Sněmovně disponuje 40 hlasy, je nutné ukázat, zda má vláda ve Sněmovně důvěru potom, co ji přestali oficiálně podporovat komunisté. Ke svolání schůze k vyslovení nedůvěry je třeba 50 podpisů. Koalice znovu osloví Piráty a hnutí STAN.

Fiala při oznámení kritizoval postup vlády při řešení korovinavirové epidemie, její rozpočtové problémy i střet zájmů premiéra Andreje Babiše, který konstatoval audit Evropské komise. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dodala jako další argument potřebu silné vlády v situaci bezprecedentního diplomatického konfliktu s Ruskem. Je podle ní nutné, aby byla jasně vyjádřena spojenecká pozice vůči Rusku.

„Jsme přesvědčeni, že v politice není možné taktizovat, nepokusit se udělat nic,“ uvedl Fiala v odkazu na postoj prezidenta Miloše Zemana. Ten avizoval, že při vyslovení nedůvěry vládě by nechal dosavadní kabinet dovládnout do řádného termínu voleb v říjnu. Spekuluje se i o tom, že by se prezident mohl pokusit o složení úřednické vlády.

„Nedělat nic, protože to může být horší, je cesta do pekel,“ uvedl Fiala. Dodal, že není třeba se strašit „nějakou vládou Miloše Zemana“. „Toto je vláda Miloše Zemana. Ta vláda, dělá, co chce prezident,“ prohlásil. Upozornil, že v kabinetu už nejsou ministři, s nimiž Zeman nesouhlasil.

Koalice Spolu bude hlasy pro svolání schůze hledat mezi demokratickou opozicí. „Mrzí nás, že ještě minulý čtvrtek jsme měli jasné společné stanovisko s koalicí Pirátů a STAN, ale během pár dní se to změnilo,“ uvedla Pekarová. Pozice konkurenční koalice se ale podle ní znovu může změnit.

V případě svolání schůze pro vyslovení nedůvěry odmítl Fiala, že by Spolu hledala hlasy například u hnutí SPD, které sbírá podpisy také. Ke svolání schůze budou podle Fialy stačit podpisy z demokratického spektra, na schůzi se pak každý bude moct k trvání vlády vyslovit.

„Je absurdní rozpouštět Sněmovnu, když máme vládu s důvěrou,“ uvedl Fiala k návrhu Pirátů a STAN, aby se poslanci rozpustili sami. K tomu by bylo třeba 120 podpisů členů dolní komory.

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky je pokus o svolání schůze principiální záležitostí. „Při vědomí všech rizik, které tady jsou, máme jít postupnými logickými kroky,“ uvedl. Nejprve je podle něho třeba zjistit, zda má vláda důvěru, jako další krok pak hlasovat pro rozpuštění Sněmovny a postupovat k demokratickým volbám.

Zdroje: