Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Koalice Spolu chce, aby premiér požádal o důvěru, Babiš to odmítá

Koalice Spolu chce, aby premiér požádal o důvěru, Babiš to odmítá
Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) vyzvala premiéra Andreje Babiše, aby požádal Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry jeho vládě. | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Vláda nemá podle premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše důvod žádat Sněmovnu o důvěru. Opozici v žádosti o vyslovení nedůvěry nebrání. Destabilizovalo by to podle něj ale situaci.

Tak reagoval premiér na výzvu volební koalice Spolu, aby kabinet ČSSD a ANO do týdne požádal o potvrzení důvěry v dolní parlamentní komoře. Řekl to dnes na tiskové konferenci.

„Naše vláda dostala důvěru v červnu 2018,“ řekl Babiš. Pokud má podle něj opozice pocit, že vysloví vládě nedůvěru, nikdo jí v tom nebrání. Není to podle něj ale dobrý nápad, protože by takový postup mohl destabilizovat situaci v zemi. Podle premiéra by měla vláda dovládnout do říjnových voleb. „Čekají nás důležité věci,“ uvedl a vyjmenoval očkování proti covidu-19, skládání státního rozpočtu na příští rok, čerpání evropských peněz, evropský program obnovy i strategii očkování na roky 2022 a 2023.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) avizovala, že pokud vláda do týdne o vyslovení důvěry nepožádá, začne sbírat podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře. Případně bude připravena hlasovat o rozpuštění Sněmovny. Krok je podle koalice opozičních stran nezbytný poté, co KSČM v úterý vypověděla dohodu o toleranci menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD.

Pokud kabinet důvěru Sněmovny nezíská, jsou podle ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dvě možnosti, o kterých by opoziční subjekty chtěly jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Buď rozpustit Sněmovnu a vypsat předčasné volby, nebo vytvořit vládu odborníků za podpory všech sněmovních stran, jež by dovedla zemi k podzimním řádným volbám.

K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů. Pro vyslovení nedůvěry je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb je zapotřebí nejméně 120 poslanců.

„Jsme připraveni i k dalším krokům, nikoli jenom ke kroku vyslovení nedůvěry, ale případně i hlasovat o rozpuštění Sněmovny,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Pro ty je však potřeba schválený volební zákon, o jehož novele bude rozhodovat koncem dubna Senát.

Předčasné volby by byly podle předsedy ODS Petra Fialy nejrozumnější a nejčistší cestou, kroky ale mají jasně danou posloupnost. Poté, co KSČM vypověděla dohodu o toleranci, její předseda Vojtěch Filip řekl, že pokud by opoziční strany vyvolaly hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, poslanecký klub KSČM by hlasoval pro. Piráti v úterý uvedli, že rozpuštění Sněmovny by bylo zodpovědnějším a férovějším postupem. Podobně se vyjádřil předseda STAN Vít Rakušan, úřednickou vládu by považoval za riziko. Předseda SPD Tomio Okamura ČTK v úterý řekl, že by vláda měla požádat Sněmovnu o vyslovení důvěry, aby zjistila, zda zastupuje většinu občanů.

Piráti a STAN: Vyslovení nedůvěry není nejlepší řešení

Vyslovení nedůvěry vládě není podle Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) nejlepší řešení, fakticky by totiž předalo moc prezidentu Miloši Zemanovi. ČTK to dnes sdělil předseda Pirátů Ivan Bartoš. Reagoval na výzvu koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), aby vláda požádala o důvěru, kterou doprovází i plán na vyvolání hlasování o nedůvěře. Piráti by preferovali rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, řekl Bartoš. Spolu se STAN se budou o postupu rozhodovat na jednáních poslaneckých klubů.

Podle Pirátů není vyslovení nedůvěry vládě nejlepším řešením. „Neboť by to znamenalo faktické předání moci do rukou prezidenta Zemana, který již deklaroval, že nechá dovládnout vládu i bez důvěry,“ napsal ČTK Bartoš. Zeman o víkendu Blesku řekl, že pokud by poslanci vládě vyslovili nedůvěru, byl by pro to, aby vládla až do podzimních voleb v demisi.

Bartoš uvedl, že moc by se měla raději vrátit do rukou lidí, kteří by rozhodli ve volbách po případném rozpuštění Sněmovny. „Požádal jsem předsedu ODS (Petra) Fialu o setkání, abychom projednali možnosti postupu. Finálně ale vše musí stvrdit poslanecký klub, o věci se budeme bavit na jeho úterním zasedání,“ uvedl.

Zmínil to i Vít Rakušan, jehož STAN tvoří s Piráty volební koalici. „Dohodli jsme se, že se rozhodneme až po poradě poslaneckých klubů. Za nás stále platí, že vyslovovat vládě nedůvěru není nejlepší nápad - prezident buď nechá dovládnout Babiše bez důvěry, nebo vytáhne z klobouku nějakou svoji vládu,“ řekl předseda STAN. Po rozpuštění Sněmovny by rozhodli voliči, prostor by neměl Zeman a jeho nápady, doplnil. „O to budeme usilovat, jakmile bude schválen volební zákon,“ řekl.

Poté, co KSČM vypověděla dohodu o toleranci s ANO, její předseda Vojtěch Filip řekl, že pokud by opoziční strany vyvolaly hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, klub KSČM by hlasoval pro. Dnes ČTK řekl, že nevidí důvod, aby Babiš nyní žádal o důvěru. „Výměna neschopného ministra není takovým důvodem,“ řekl v narážce na odvolání šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD), ke kterému měli komunisté dlouhodobě výhrady. „Pokud chce pravice vyslovit vládě nedůvěru má jiné ústavní prostředky,“ řekl Filip.

Zdroje: