Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Blažek okolnosti schůzky s Nejedlým vysvětlí, na odchod z vlády to není, řekl Fiala

Blažek okolnosti schůzky s Nejedlým vysvětlí, na odchod z vlády to není, řekl Fiala
Pavel Blažek | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek je podle premiéra Petra Fialy (oba ODS) připraven vysvětlit v koalici okolnosti svého setkání s proruským lobbistou Martinem Nejedlým. Fiala dnes novinářům řekl, že podstatné pro něj je to, že šlo o náhodné setkání, na odchod ministra z vlády by podle něj bylo, kdyby schůzka byla plánovaná. Blažek dnes ve vyjádření pro média uznal, že jeho setrvání v restauraci za přítomnosti Nejedlého bylo nevhodné. Omluvil se všem, kterých se zpráva o setkání dotkla.

Za chybu Fiala považuje to, že Blažek ihned nevyhodnotil všechny politické souvislosti, problémy kolem osoby Nejedlého - a neodešel. „Stalo se a myslím si, že si jak koaliční partneři, tak veřejnost oprávněně žádají, aby věc byla vysvětlena,“ uvedl. Dodal, že sám při reakci na kauzu jednal rychle, jasně a srozumitelně.

„Chci se omluvit všem, kterých se dotkla zpráva o mém soukromém setkání s Martinem Nejedlým. Ačkoli setkání bylo náhodné a nejednalo se o žádnou předem plánovanou ‘pracovní’ schůzku, chápu, jaký dojem její zveřejnění vyvolalo v řadách široké veřejnosti. Uznávám, že mé setrvání v restauraci za přítomnosti Martina Nejedlého bylo nevhodné,“ uvedl dnes Blažek. Občany a voliče vládních stran chce ujistit, že jeho prozápadní a prodemokratická orientace je nedílnou součástí jeho politických i soukromých aktivit. „V politice nejde vždy jen o fakta, ale o i symboly. A bylo mou politickou chybou, že právě toto jsem nedocenil,“ dodal ministr.

Ředitel protikorupční organizace Transparency International ČR Ondřej Kopečný uvedl, že Fiala už poněkolikáté otevřeně ignoruje Blažkova závažná pochybení a aplikuje dvojí metr. „Blažkovým střetem zájmů se snaží promlčet. Teď bagatelizuje osobní setkání ministra spravedlnosti s prokremelským překupníkem s vlivem a vše staví na tzv. náhodě,“ poznamenal v tiskové zprávě.

Premiér podle Kopečného posílá občanům papalášský vzkaz. Organizace apeluje na koalici, aby Blažka vyzvala k rezignaci. Ministr podle ní poškozuje právní stát, narušuje nezávislost justice a „soukromými schůzkami se zdiskreditovanými obchodníky s vlivem ohrožuje bezpečnost České republiky v době ruské agrese a války na Ukrajině.“

Koaliční partneři občanských demokratů považují Blažkovo setkání s Nejedlým z minulé středy za přinejmenším nevhodné. Požádali proto o jeho osvětlení na koaliční schůzce. Fiala s Blažkem probral situaci ve čtvrtek, když o schůzce začala informovat média, setkání s lobbistou odsoudil jako nevhodné

Blažek v pražské restauraci s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana strávil pět hodin. O setkání informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikováním zprávy na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která hlavní město zasáhla.

Nejedlý webu Seznam Zprávy před restaurací řekl, že do své oblíbené restaurace pozval pár přátel. „A pan Blažek šel domů a začaly padat kroupy. A najednou koukne do této hospody a tam sedí Nejedlý. A toho viděl před 40 lety na volejbale. A on říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu, přišel tam,“ uvedl.

Podle zjištění Deníku N se na Nejedlého oslavu kromě rodiny dostavilo také několik vlivných podnikatelů, někteří další dostali pozvánku a nedorazili. Už před oslavou se Nejedlý setkal s pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou, který byl pozvaný i na oslavu, kam ale nedorazil. Mezi hosty byl ale podle Deníku N slovenský podnikatel Radoslav Baran, který Nejedlého opakovaně navštěvoval na Pražském hradě. 

Zdroje: