Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Když internet našeptává (falešné) stereotypy: Češi jsou ateisté a Lotyši nejí brambory

Když internet našeptává (falešné) stereotypy: Češi jsou ateisté a Lotyši nejí brambory
Itálie, země mafiánů (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Česko je chudší stát plný ateistů. Vyhledávač Google toho zájemcům o českou zemi na první dobrou příliš neřekne. V rámci stereotypů je na tom ale třeba mnohem lépe než Německo, které vyhledávače spojují s vraždami Židů a tvrdým pornem.

Zdá se, že jako národ pivařů se vnímají jen sami Češi, případně nás tak vnímají jiné evropské státy. Můžeme být sice rádi, že si o Česku hledají informace i obyvatelé jiných kontinentů, vyhledávače si ale zemi spojují spíš s ateismem než pivní kulturou.

Nejjednodušším způsobem, jak zjistit stereotypy o jednotlivých zemích, je zeptat se Googlu "Proč je (země) tak…?". Automatické dokončování u vyhledávačů funguje podle složitých algoritmů, které počítají hlavně s frekvencí dotazů.

Výsledky našeptávání někdy skutečně překvapí, často se navíc liší zemi od země, podle toho, co její obyvatelé nejčastěji vyhledávají. Nejzajímavější jsou u asijských zemí, pro které je Evropa poměrně daleko. Roli tak část hraje to, zda je některá země velkým producentem nějakého zboží.

Například v Japonsku vyrábí jogurty společnost, která dostala svolení název "Bulharsko" používat a navíc zemi propaguje jako rodiště jogurtů. Není se tak co divit, že na při zadání Bulharska do japonské verze vyhledávače naskakuje na prvním místě "jogurt". Stejně tak u Rumunska "med", protože je Japonsko jedním z jeho největších odběratelů.

Mapu na základě stereotypů vytvořil Nick Kapur, profesor japonštiny a východoasijské historie na Rutgersově univerzitě v New Jersey. Během pár dní ji nasdílely tisíce lidí. Česko na ní vychází poměrně dobře – jako země bez náboženství. To třeba Poláky zřejmě Japonci považují za hlupáky, Srby za dobré tenisty a Španěly za dobré fotbalisty.

Jinak ale většinou odpovídá klasickým stereotypům – jako že Itálie je ráj mafiánů, na Ukrajině a v Bělorusko mají krásné ženy, v Belgii čokoládu, Nizozemsku tulipány, Skotsko chce nezávislost a ve Francii jsou lidé štíhlí.

Lotyšské vtipy nejsou o Lotyších

Kapurova mapka ale dokazuje, že ne vždy výsledky odpovídají skutečné zemi. Například při zadání Lotyšska vyhledávač našeptává "proč nejí brambory". Dotaz je reakcí na takzvané "lotyšské vtipy", ve kterých hrají hlavní roli brambory, beznaděj, politbyro a tma.

Nepřekvapí tak, že se lidé ptají, proč zrovna brambory. Nicméně ani výsledek ani samotné vtipy nemají s Lotyšskem nic společného – do světa se dostaly jako žert dvojice novinářů a Lotyši jsou v nich jen jako symbol klasické postsovětské země.

Proč Španělsko neanektovalo Portugalsko?

I když je Kapurova mapa zajímavá, je hlavně reakcí na podobnou, kterou publikoval server Foreign Policy a která se věnuje stereotypům ve vyhledávacích v Číně. Až na krásné Ukrajinky a německé vrahy Židů se podstatně liší (chtějí ale často vědět, proč Němci stále ještě nenávidí Hitlera) a zaměřuje se hodně na historické otázky.

V souvislosti se Španělskem čínský vyhledávač Baidu pokládá otázku, proč země neanektovala Portugalsko, u něhož pro změnu Číňany zajímá, proč se země nedotkla světová válka. V případě Francie vyhledávač pomine štíhlost jejích obyvatel a všímá si spíš toho, že je mezi nimi velký počet černochů.

V souvislosti s Českem vyhledávač čínským uživatelům překvapivě nenabízí klasické věci jako pivo, ani dokonce ateismus, ale "nejsou ve světovém šampionátu". O jaký konkrétně jde, není jasné.

Podobných map je spoustu, soustředí se na ně například bloger Janko Cvetkov, který provozuje webovou stránku atlasofprejudice.com. Vytvořil mimo jiné mapky toho, jak svět vidí Američané, Marine Le Penová, jak jsou země vnímané z hlediska módy, jídla či jak bude Evropa vypadat v roce 2022.

evropa 2022 Jak bude vypadat Evropa v roce 2022? | zdroj: Janko Cvetkov

Z té poslední vychází Česko docela dobře – zůstane Českem, jen obklopeno "Merkelandem" z jedné a Evropskou unií z druhé strany.

Mimochodem, i Češi mají své vyhledávací stereotypy spojené s určitými zeměmi. Tak třeba:

Proč

  • jsou Američané tak tlustí a hloupí?
  • v Irsku nejsou hadi?
  • jsou Francouzky tak štíhlé?
  • jsou Rusové v Karlových Varech?
  • je Řecko v krizi?
  • je Německo bohaté a úspěšné?
  • Angličané jezdí vlevo?
  • se chce Skotsko osamostatnit?
  • mají Poláci rádi Čechy?
  • Slováci nesnáší Maďary?
Zdroje:
Vlastní, The Independent, Foreign Policy