Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Kdysi byla zima jejich výhodou, teď ruští vojáci umírají na podchlazení

Kdysi byla zima jejich výhodou, teď ruští vojáci umírají na podchlazení
Ruský voják se na východě Ukrajiny ohřívá u ohně. | zdroj: Profimedia

Videa, která v posledních týdnech kolují na sociálních sítích, vyprávějí otřesné příběhy z Ukrajiny. Natočily je kamery z ukrajinských dronů vznášejících se nad podchlazenými a nehybnými ruskými vojáky.

Ztuhlí vojáci v zákopech 

Rusové v minulosti dokázali ve válkách využívat zimu ve svůj prospěch. Platilo to za druhé světové války i za Napoleonova tažení. Teď se však někdejší výhoda mění na frontové linii v nevýhodu.

Mobilizovaným ruským vojákům chybí nejen neprůstřelné vesty, ale také kvalitní zimní výstroj. Na Ukrajině umírají na podchlazení.

Promočení a promrzlí ruští odvedenci stále častěji na frontové linii podléhají hypotermii, tedy podchlazení, které způsobuje problémy s pohybem, zmatenost a zpomalené reakce.

Dokládají to četné záběry z ukrajinských dronů, které ukazují ztuhlé ruské vojáky neschopné pohybu v mělkých narychlo vyhloubených zákopech. Někteří jsou patrně po smrti, jiní se jen obtížně a pomalu pohybují.

Na jednom z videí, objeví ukrajinský dron skupinu jedenácti Rusů choulících se k sobě v zákopu.

Muži jsou téměř bez pohybu a poté, co mezi ně z dronu dopadne malý granát, nikdo není schopen postavit se na nohy, utéct ze zákopu a někde se skrýt. Někteří se malátně hýbají. Jiní nejeví známky života.

„Tito muži trpí středně těžkou až těžkou hypotermií,“ upozorňuje bývalý zpravodaj z Ukrajiny Tom Warner. „To je stav, kdy se tělo přestane třást a mysl upadne do omámení nebo se dokonce vypne“.

Tito vojáci patrně leželi celou noc schoulení bez pořádného oblečení.

Zima zabiják

Ukrajinské drony podchlazené ruské vojáky objevují téměř denně na východě země v okolí Bachmutu.

Na jiném videu ruský voják zjistí, že jeho spolubojovníci v noci pomrzli, v dalším zase opuštěná hrstka Rusů zjevně už zemřela na podchlazení.

„Tohle vypovídá o tom, proč se Rusko ve válce nedaří,“ píše Tom Warner.

Teploty na Ukrajině se pohybují v těchto dnech kolem nuly a v noci klesají pod bod mrazu. Zima přichází na Ukrajinu s vlhkým a studeným počasím, později se stává suchou a mrazivou.

V dobře vybavené a organizované armádě se válka v zimě dá přežít. Vojáci se zákopech pohybují po dřevěné podlaze, mění si mokré ponožky, dostávají vydatnou stravu a před útoky ze vzduchu je chrání maskování.

To však není případ ruské armády. Americký Institut pro studium války (Institute for the Study of War, ISW) už před dvěma měsíci předpovídal, že zima přinese větší komplikace ruským vojákům než ukrajinským, kteří mají lepší zimní vybavení.

„Zima zabije mnoho ruských vojáků. Denně uvidíme desítky videí pomalu umírajících ztuhlých ruských vojáků," píše na twitteru Thomas Theiner, bývalý příslušník italské armády.

Podle předpovědí budou teploty na Ukrajině během příštího týdne klesat…

Zdroje:
Twitter, ISW