Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Přestane téct ruská ropa do Česka? EU na ni uvalila cenový strop, Rusko úder vrátí (AKTUALIZOVÁNO)

Přestane téct ruská ropa do Česka? EU na ni uvalila cenový strop, Rusko úder vrátí (AKTUALIZOVÁNO)
Tanker s ruskou ropou. | zdroj: Profimedia

(Zprávu jsme aktualizovali 3. 12. 2022 v 17.00) 

Ekonomická válka mezi Západem a Ruskem vstupuje do další fáze.

V pondělí 5. prosince začíná platit cenový strop pro ruskou ropu z tankerů. Dohodly se na něm v pátek země Evropské unie. Stejné opatření schválily státy skupiny G7 a Austrálie, informuje agentura Reuters.

Klíčová vývozní surovina Ruska by se teď podle rozhodnutí západních lídrů neměla prodávat za více než 60 dolarů (1 390 korun) za barel (159 litrů).

Strop by se měl týkat ruské ropy dováženéz ropných přístavů Primorsk a Novorossijsk do jiných než unijních států, protože v pondělí 5. prosince začne platit také zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie po moři.

Jaký bude ruský protiúder?

Sankční režim, jehož je cenový limit součástí, zakazuje západním pojišťovacím společnostem, zajišťujícím většinu pojištění tankerů, poskytovat tuto službu plavidlům, jež by vyvážela ruskou ropu za vyšší cenu. Takový zákaz je výraznou překážkou pro byznys s ruskou ropou.

Ruské vedení už dříve pohrozilo, že nebude ropu prodávat státům, které ropný strop odsouhlasí. V takovém případě by o dodávky suroviny přišlo také Česko.

Z dřívějších vyjádření ruských představitelů však není jasné, zda se odvetné opatření má týkat také fosilní suroviny přepravované ropovody, tedy i ropovodem Družba, který vede do Česka. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci na rozhodnutí západních zemí v sobotu neurčitě řekl, že Rusko „nepřijme zastropování ceny“. Jak ale bude reagovat, neupřesnil.

Podle Peskova se ruská vláda na cenový strop připravila, analyzuje jej. „Analýzu uděláme rychle a poté řekneme, jak budeme reagovat,“ prohlásil mluvčí.

Pokud by Rusko dodávky Družbou zastavilo, Česko by to pocítilo. Z jižní větve tohoto ropovodu do země proudí téměř polovina domácí spotřeby.

„Embargo a zastropování cen ruské ropy by se na cenách u čerpacích stanic nemělo zásadně projevit. Pohonné hmoty by naopak měly v nejbližších dnech nadále zlevňovat,“ ujišťoval v ČT Boris Tomčiak ze společnosti Finlord. „Další vývoj cen u pump se bude odvíjet od jiných faktorů, než jsou protiruské sankce,“ předpověděl.

„S jistotou teď nelze tvrdit nic,“ poznamenal však zvláštní velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Strop se může ještě snížit

Cenový strop začne platit v době, kdy cena ropy klesla z 98 dolarů až na 80 dolarů za barel. Příčinou byla další vlna covidu v Číně a hrozba nového uzavření největší asijské ekonomiky. Čínské vedení ale uzávěry rozvolnilo, a tak ceny fosilu opět míří nahoru. Barel ropy s dodáním v únoru se v pátek prodával za 90 dolarů.

Rusko se na ztrátu západních trhů připravuje už od první poloviny roku. Deník Financial Times píše, že Rusové nakoupili stovku tankerů a začínají svůj fosil vozit do Číny a Indie. K zachování současné hladiny exportu ropy by však potřebovali 240 tankerů. Do toho počtu jim 70 plavidel chybí.

Momentálně Rusko na východních trzích prodává ropu za cenu nižší, než je šedesátidolarový strop. Z dat webu Oil Price vyplývá, že cena ruské ropy Ural v tomto týdnu klesla pod 70 dolarů za barel.

Západní země se už měsíce snaží omezit příjmy ruského režimu a oslabit jeho schopnost financovat agresi na Ukrajině. Plyn a zejména ropa tvořily loni třetinu z 21 bilionů rublů příjmů ruského státu.

Některé unijní státy přitom nechtěly, aby byl strop příliš nízký a Rusko nestáhlo svou ropu z trhu úplně. V takovém případě by hrozil raketový růst cen. Polsko, Litva, Estonsko a pochopitelně i Ukrajina zase tlačily na co nejnižší strop.

„Cenový strop je stanoven na 60 dolarů, ale v usnesení je ustanovení, že bude pět procent pod tržní cenou ruské ropy," citují Reuters nejmenovaného diplomata z EU.

Hodnota stropu bude pravidelně revidována. Poprvé v polovině ledna.

Zdroje: