Dnes je čtvrtek 19. září 2024., Svátek má Zita
Počasí dnes 9°C Polojasno

Každodenní potraviny, které způsobují obezitu a jak se jim vyhnout

Každodenní potraviny, které způsobují obezitu a jak se jim vyhnout
zdroj: Unsplash.com

Obezita je globální problém ovlivňujícím miliony lidí po celém světě. Základním faktorem vedoucím k obezitě je nevyvážená strava a nedostatek pohybu. Mnoho potravin konzumovaných denně se na první pohled mohou zdát nevinné, pravdou je, že mohou ale výrazně k nadměrnému příjmu kalorií a následnému přibírání na váze. Pojďme se společně podívat o jaké potraviny se jedná, a jakým způsobem je v každodenní stravě ideálně nahradit.

1. Slazené nápoje

Cola, energetické nápoje limonády, ale i další slazené nápoje jsou pro mnohé náhradou vody a hlavním zdrojem přijmu tekutin. O tom, kolik cukru se v nich skrývá asi netřeba dlouho mluvit. Tyto "prázdné" kalorie nezasycují a vedou k nadměrnému příjmu energie. A ještě po nich budete mít žízeň.

Řešení:

  • Snažte se co nejvíce tekutin přijímat ve formě vody. Zkuste třeba i nesladit čaj nebo kávu.
  • Pokud máte rádi limonády, ochucená vodu plátky citronu, okurky nebo bylinkami je dokáže skvěle nahradit. 

2. Bílý chléb a pečivo

Rohlíky, housky, chleba a další pečivo vyrobené z bílé rafinované mouky disponující vysokým glykemickým indexem zvyšují hladinu cukru v krvi, což může vést k pocitu hladu a přejídání. Nejhorší je, že většina z nás jí tyto potraviny opravdu každý den, někdy i několikrát.

Řešení:

  • Zvolte chléb a pečivo z celozrnné mouky. Případně zkuste i další zdravější alternativy jako jsou například mouky ořechové.
  • Obecně se pravidelné konzumaci pečiva spíše vyhněte a nahraďte ho jinými potravinami představující zdroje kvalitním komplexních sacharidů.

3. Cukrovinky a sladkosti

Cukrovinky, čokolády a jiné sladkosti stejně jako slazené nápoje obsahují vysoké množství cukru a tuku. Jejich nadměrná konzumace tak často vede k rychlému nárůstu tělesné hmotnosti.

Řešení:

  • Omezte příjem sladkostí na minimum. Pokud máte chuť na čokoládu, zkuste například hořkou z kvalitních kakaových bobů.
  • Nahraďte sladkosti ovocem, které poskytuje přírodní cukry a vlákninu. Ale pozor ani s ovocem by se to nemělo příliš přehánět. Pro doplnění vitamínů je vhodná kombinace spíše ovoce a zeleniny.

4. Zpracované maso

Problém:

Zpracované maso, jako jsou uzeniny, párky a salámy, obsahuje vysoké množství soli a nasycených tuků. Pravidelná konzumace může přispívat k nárůstu hmotnosti a zvyšovat riziko srdečních onemocnění.

Řešení:

  • Omezte konzumaci zpracovaného masa. Nahraďte ho radši čerstvým libovým masem, rybami nebo rostlinnými zdroji bílkovin (např. luštěniny, tofu).

5. Sladké snídaně

Problém:

Že jsou cereálie do mléka zdravé? A četli jste někdy jejich složení? Mnohé cereálie, müsli tyčinky a další sladké snídaně obsahují velké množství přidaného cukru. Nejen že vás tak nezasytí, ale vašemu tělu dodají nezdravé množství cukru.

Řešení:

  • Vyberte si cereálie s nízkým obsahem cukru nebo si připravte vlastní směs z ovesných vloček, ovoce a ořechů. Příprava domácího müsli je snadná, nezabere vám více jak hodinu a ušetří i vaší peněžence.
  • Nahraďte cereálie méně sladkou variantou. Zvažte třeba snídani s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou vejce nebo řecký jogurt.

6. Fast food a smažená jídla

Každý na něj máme někdy chuť a každý občas zhřešíme. Pokud je to opravdu občas, není na tom nic tak strašného. Rozhodně by se ale fast food neměl stát součástí vašeho každodenního jídelníčku, jelikož jídla v nich připravovaná jsou často bohaté na nezdravé tuky a kalorie. Obsahují také vysoký obsah soli, která může přispívat k zadržování vody a zvýšení tělesné hmotnosti. Pamatujte, neexistuje nezdravé jídlo spíše jako jeho nezdravé množství.

Řešení:

  • Připravujte si domácí verze oblíbených jídel s využitím zdravějších ingrediencí a metod vaření (např. pečení místo smažení). Když si připravíte jídlo do krabiček na několik dní dopředu, ušetří vám to nejen čas, zdraví ale díky úspornému vaření i peníze za energie.
Zdroje:
Inzerce