Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Kavárna vytlačila Fica z vlády. Že by inspirace pro Česko?

Kavárna vytlačila Fica z vlády. Že by inspirace pro Česko?
Odstupující premiér Fico | zdroj: Profimedia

Robert Fico končí v čele slovenské vlády. Neustál protesty, v jejichž čele stáli lidé, které posměšně označoval za "bratislavskou kavárnu".

Také na Slovensku mají politici, kteří chtějí "pracovat (makat) pro lidi" problémy s "kavárnou". Ta bratislavská si s pražskou patrně v ničem nezadá.

V komentáři Denníku N reagujícím na protivládní demonstrace Bratislavě i v desítkách dalších slovenských měst, které byly vyhodnoceny jako největší od "sametu" v roce 1989, se píše: "Premiéra Roberta Fica porazila ta část Slovenska, kterou urážlivě nazýval 'bratislavskou kavárnou', protože měl pocit, že zbytek země nenávidí hlavní město jako on. Fatálně se však přepočítal."

Fico protesty neustál. Do slovenské historie se tak zapíše jako politik, kterého dotlačily k demisi desítky tisíc rozzlobených Slováků.

Vládní agentura Směr

Třiapadesátiletý Fico je houževnatý politik. Někdejší komunista postavil na zelené louce stranu Směr, která s dvouletou přestávkou od roku 2006 řídí Slovensko. Přečkal několik korupčních kauz, včetně té největší známé pod názvem Gorila. Nakonec ho smetl hněv ulice po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně.

Nespokojenost s Ficem se na Slovensko nesnesla zničehonic jako jarní přeháňka. Sílila v posledních letech a po Kuciakově vraždě naplněný pohár trpělivosti s premiérem přetekl. Slováci vyrazili do ulic, aby mu sečetli všechny jeho fauly, poklesky, urážky a vytrestali ho za aroganci.

Fico vládne Slovensku deset let a za tuto dobu jeho politická moc prorostla s byznysovou sférou, vzniklo předivo klientelistických vztahů. Web Aktuality.sk Fica hodnotí jako vazala a dlužníka oligarchů a novinář Marek Vagovič o stejném tématu napsal knihu s výmluvným názvem "Vlastní hlavou: Jak Robert Fico prodal zemi oligarchům".

A do třetice: Portál Aktualne.sk, pro který pracoval zavražděný Kuciak, popisuje Ficovu stranu jako "Obchodní agenturu Směr". Upozorňuje, že tato partaj není schopna "očistit vnitro a vedení policie od těch, kteří v zemi roky kryli podvodníky, realitní mafie a italské obchodníky s dotacemi".

Ficova vláda bez Fica

Jenže Ficův Směr zůstává u moci. Samotného Fica vystřídá dosavadní vicepremiér Peter Pellegrini označovaný za jeho poskoka. Po Ficově boku stojí už osmnáct let.

Dá se předpokládat, že vznikne Ficova vláda bez Fica.

Nespokojenost s vládní politikou a vládními stranami je velká. Mnozí Slováci požadují radikální změny. A také předčasné volby. Co ale mohou změnit?  Co když se po nich v plné parádě vrátí jako premiér Fico?

Vyloučit to nelze. Ostatně i Andrej Babiš byl z vlády (z ministerstva financí) vytlačen, aby se vrátil jako premiér.

Pravda, Babišův případ je jiný. Nevyhnala ho ulice, ani "pražská kavárna". Z vlády ho vyhodil premiér Bohuslav Sobotka. Preference Babiše a ANO se pořád držely vysoko. Zato Ficův Směr po Kuciakově vraždě začal padat – zatím z 25 na 20 procent.  A Fica si za premiéra přeje už jen 11 procent Slováků.

Srovnávání Babiše a Fica kulhá, stejně jako srovnání dvou "kaváren". Ta pražská, do které Miloš Zeman zařadil své protivníky, však může být bratislavskou povzbuzena a možná také inspirována.

Skončí to šarádou?

Robert Fico se každopádně staví do role politika, který ustoupil, nikoli toho, kdo prohrál. Když předával prezidentovi Andreji Kiskovi demisi, poťouchle se usmíval a jízlivě pravil: "Pane prezidente, buď klidný, já nikam neodcházím. Chci být aktivní předseda politické strany."

Fico se tedy pokusí zavést na Slovensku polský model, kdy o vládě rozhoduje předseda nejsilnější strany bez vládního křesla – Jaroslaw Kaczyński. S tím rozdílem, že v Polsku funguje vláda jedné strany Práva a spravedlnosti, zatímco Slovensko řídí vláda koaliční, ve které jsou kromě Směru zastoupeny také Slovenská národní strana a Most-Híd.

V parlamentu má Fico zajištěnu většinu pro staronovou koalici. Smíří se však s jeho ústupem do zákulisí loutkové vlády rozezlená část Slovenska? Anebo bude trvat na tom, že chce skutečnou změnu politiky, nikoli jen změnu ve vládních křeslech?

"Počkejme si na názor ulice," doporučuje v podcastu Denník N.

Leccos napoví už páteční večer, na který jsou v několika slovenských městech svolány další série protestů "za slušné Slovensko" s požadavkem předčasných voleb.

Na první pohled to vypadá, že cesta k nim je "zarúbaná". Koalice má většinu a je odhodlána řídit zemi upgradovanou vládou.  Ale kdoví…

Zdroje:
Vlastní