Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Kandidáti ukázali, že se umějí normálně bavit: Prezidentská debata na TV Nova byla umírněná

Kandidáti ukázali, že se umějí normálně bavit: Prezidentská debata na TV Nova byla umírněná
Kampaň před prezidentskými volbami | zdroj: Profimedia

Dnešní poslední televizní debata prezidentských kandidátů před druhým kolem volby v televizi Nova se nesla ve výrazně umírněnějším duchu než v případě předchozích střetnutí Petra Pavla a Andreje Babiše (ANO). Kandidáti se tak drželi svého úvodního slova, při kterém se dohodli na omezení útoků. V závěru debaty dostaly prostor manželky obou uchazečů o post hlavy státu.

Babiš při odjezdu TV Nova řekl, že má z debaty skvělé pocity a že se těší, až bude sobota večer a bude po volbách. Také Pavel ocenil, že se podařilo zklidnit atmosféru, debatu označil za velice kultivovanou. Bylo podle něj třeba nastavit atmosféru, která bude po volbách. Po nich je žádoucí zapomenout na kampaň a začít spolupracovat, uvedl.

Výraznou část debaty tentokrát vyplnila ekonomická témata. Kandidáti byli dotazováni například na návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV), které cílí na snížení výdajů i zvýšení příjmů státního rozpočtu. Pavel s Babišem se shodli například na tom, že by se neměly zpoplatnit vysoké školy, nesouhlasí ani se zkrácením doby pobírání rodičovského příspěvku. Totožný názor kandidáti neměli například u revize spotřební daně, kde by Pavel byl pro, Babiš ji odmítl.

Oba kandidáti se vyjádřili pozitivně k možnosti uzákonění manželství stejnopohlavních párů, naopak rozdělil je postoj k eutanazii. Zatímco Pavel by byl po určité debatě a nastavení podmínek spíše pro, Babiš takovou možnost odmítl s tím, že věří v zázraky.

Jediný krátký spor kandidátů vznikl zhruba po 75 minutách, kdy se diskuse stočila k politice České národní banky a k příčinám vysoké inflace. Po zbytek zhruba 90minutového pořadu byla debata mírnější než v případě předcházejících střetů v dalších médiích.

Kandidáti krátce diskutovali také o své minulosti za komunistického režimu, o spolupráci s vládou, válce na Ukrajině a vidině mírových dohod nebo o případné účasti hnutí SPD v kabinetu.

Pavel uvedl, že hnutí zastává v určitých ohledech extrémní názory, například co se týče vystoupení z NATO. Vnímal by proto jako možné bezpečnostní ohrožení České republiky, kdyby nominant SPD měl zastávat například post ministra obrany. V takovém případě by se snažil apelovat na premiéra, aby zvážil pro hnutí jiný resort, kde podobné riziko nebude existovat. Babiš uvedl, že SPD není extremistickou stranou a že by respektoval vůli voličů.

V jednom z posledních bloků kandidáti dostali otázky od čtyř novinářů z jiných médií. Posléze obdrželi otázky osobnější povahy. Za tři nedůležitější hodnoty v životě označil Babiš sociální cítění, toleranci a pravdu. Pavel zmínil čest, odvahu a odpovědnost.

Prostor k závěrečnému apelu na voliče dostaly netradičně manželky obou kandidátů. Eva Pavlová diváky vyzvala, aby si vzpomněli na slova české hymny a představili si českou zemi jako společný domov, kde budou moci všichni žít dál důstojně. Poprosila, aby lidé přišli k volbám. „Mého manžela všichni znají,“ uvedla Babišova manželka Monika. Zmínila, že společně už deset let pomáhají lidem svou nadací a že se stejným cílem Babiš vstoupil i do politiky.

Dnešní duel byl předposlední debatou kandidátů, kteří postoupili do druhého kola prezidentské volby. V pátek se těsně před otevřením volebních místností Babiš a Pavel zúčastní diskuse v Českém rozhlase.

Bývalý představitel české armády a NATO Pavel v prvním kole voleb před necelými dvěma týdny těsně zvítězil, když dostal podporu 35,4 procenta. Druhý postupující, expremiér Babiš, měl 34,99 procenta. 

Zdroje: