Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kaczyński přiznal nákup špehovacího programu. Proti opozici ho prý ale nepoužil

Kaczyński přiznal nákup špehovacího programu. Proti opozici ho prý ale nepoužil
„Není tu nic, žádná skutečnost, kromě hysterie opozice. Neexistuje žádný případ Pegasus, žádné sledování,“ řekl Kaczyński | zdroj: Profimedia

Klíčový polský politik Jaroslaw Kaczyński přiznal nákup vyspělého izraelského špehovacího programu Pegasus.

Kaczyński ale popřel, že by byl použit proti jeho politickým odpůrcům. Uvedla to dnes agentura AP, která dříve zveřejnila poznatky, že Pegasus špehoval mobilní telefony právníka vůdce polské opozice, opozičního politika a nepohodlné prokurátorky. Opozice se domáhá vyšetřovací komise, podle Kaczyńského není zapotřebí. Začít vyšetřování dříve odmítla prokuratura, která je v Polsku podřízena ministrovi spravedlnosti.

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a vicepremiér Kaczyński v rozhovoru s týdeníkem Sieci řekl, že software Pegasus nyní používají tajné služby v mnoha zemích k boji proti zločinu a korupci. Poznamenal, že Pegasus představuje technologický pokrok oproti dřívějším systémům, které neumožňovaly monitorovat šifrované zprávy.

„Bylo by špatné, kdyby polské služby neměly tento typ nástroje,“ řekl Kaczyński v rozhovoru, který bude v plném znění zveřejněn v pondělí. Úryvky již dnes publikoval zpravodajský portál wPolityce.pl.

Špehování opozice

Rozhovor následoval po odhaleních „kybernetických hlídačů“ ze skupiny Citizen Lab působící na univerzitě v Torontu, že Pegasus napadl mobily tři kritiků polské vlády, o čemž AP informovala 21. prosince.

Minulý čtvrtek nevládní organizace Amnesty International nezávisle ověřila zjištění Citizen Lab, že senátor Krzysztof Brejza byl několikrát špehován, když vedl opoziční kampaň před parlamentními volbami v roce 2019. Textové zprávy ukradené z Brejzova mobilu byly zfalšovány a odvysílány ve vládní televizi v rámci pomlouvačné kampaně před volbami, které PiS těsně vyhrála. Brejza nyní tvrdí, že volby nebyly spravedlivé, protože vládnoucí strana měla přístup k taktice a plánům jeho kampaně.

Odhalení otřásla Polskem, podobně jako skandál Watergate v 70. letech minulého století Spojenými státy, a vyvolal volání po zřízení parlamentní vyšetřovací komise.

Kaczyński řekl, že nevidí důvod k vytvoření vyšetřovací komise, a popřel, že by sledování hrálo nějakou roli ve výsledku voleb v roce 2019.

„Není tu nic, žádná skutečnost, kromě hysterie opozice. Neexistuje žádný případ Pegasus, žádné sledování,“ řekl Kaczyński. „Žádný Pegasus, žádné služby, žádné tajně získané informace nehrály ve volební kampani v roce 2019 žádnou roli. Prohráli, protože prohráli. Dnes by neměli hledat výmluvy,“ dodal.

Dalšími dvěma polskými terči, potvrzenými Citizen Lab, byli právník Roman Giertych, který zastupuje opoziční politiky v řadě politicky citlivých případů, a kriticky smýšlející prokurátorka Ewa Wrzoseková.

Kaczyńského spolupracovníci dosud popírali, že by Polsko koupilo a používalo Pegasus. Polský premiér Mateusz Morawiecki odmítl poznatky Citizen Lab a AP jako „falešné zprávy“ a naznačoval, že špehování se mohla dopustit nějaká zahraniční zpravodajská služba. Tento nápad smetli kritici, kteří tvrdili, že žádná jiná vláda by o tyto tři polské cíle neměla zájem.

Náměstek ministra obrany Wojciech Skurkiewicz koncem prosince tvrdil, že „systém Pegasus není v držení polských služeb (...) u nás se to ke sledování nikoho nepoužívá“.

Podle zjištění opozičních médií Polsko koupilo Pegasus v roce 2017 za použití peněz z fondu, který má pomáhat obětem zločinů. Podle vyšetřování televizní stanice TVN a deníku Gazeta Wyborcza jej používá protikorupční úřad CBA, který je pod politickou kontrolou vládnoucí strany.

„Veřejné peníze byly vynaloženy na důležitý veřejný účel související s bojem proti zločinu a ochranou občanů,“ řekl Kaczyński.

Od roku 2015 byly odhaleny desítky významných případů zneužívání programu Pegasus, který byl údajně použit k odposlouchávání novinářů, politiků, diplomatů, právníků a aktivistů za lidská práva od Blízkého východu po Mexiko. Polské případy jsou považovány za zvlášť hrozivé, protože k nim nedošlo v represivní autokracii, ale v členském státě Evropské unie, dodala AP.

Zdroje: