Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Jistě, paní premiérko: Vše, co byste měli vědět o Maggie 2.0

Jistě, paní premiérko: Vše, co byste měli vědět o Maggie 2.0
Nová britská "železná lady" Theresa Mayová | zdroj: Profimedia

Do sídla britských premiérů na londýnské adrese Downing Street 10 přichází Theresa Mayová. Je železná. Jenže bude úspěšná? 

Na rozvodu se dá slušně vydělat. Právě to se pokusí dokázat nová britská premiérka. Theresa Mayová slibuje ostrovanům "úspěšný" rozvod s Evropskou unií a k tomu rozhodnost i pevné vedení.

Tady je několik postřehů, které vám pomohou udělat si obrázek o ženě, jež bude vládnout Spojenému království, i o tom, co ji čeká:

Maggie 2.0

Vypadá to, že v Mayové našli britští konzervativci novou Margaret Thatcherovou. Je také ze železa, autoritářská, tvrdohlavá, nekompromisní. Má ostré lokty, prořízlý jazyk a dokonce se podobně obléká (na rozdíl od Thatcherové, která byla konzervativní každým coulem, si ale potrpí na extravagantní střevíce).

Stejně jako Železná lady mluví jednoznačně a přímočaře. "Můj pitch je prostý: Jmenuji se Theresa Mayová a myslím, že jsem nejlepší osobou, která může vést tuto zemi," pronesla zkraje premiérské kampaně.

Řekla to sebejistě – aby si snad někdo nedovolil pochybovat…

"Tezza" nechce zůstat ve stínu legendární "Maggie", která vedla v letech 1979 až 1990 tři britské vlády. Pochopitelně, vždyť je ctižádostivá.

"Máme už jiný druh konzervatismu... Nevěříme pouze v trh, ale také v místní komunity. Nevěříme pouze na individualismus, sdílíme také víru ve společnost," pravila v pondělí na mítinku konzervativců v Birminghamu.

Byla to zjevná narážka na Thatcherovou. Ideologicky ostře vyhraněná premiérka prohlašovala, že "něco jako společnost neexistuje".

Je jasné, že Mayová bude s Thatcherovou poměřována na každém kroku.

Kvóty? Jděte někam

Pracovitost, vzdělání, výřečnost, pevné nervy a ostré lokty. To vše vydláždilo Mayové cestu do Downing Street.

Konzervativní politička, která ve středu v premiérském úřadu střídá Davida Camerona, nepotřebovala protekci a genderové berličky (kvóty). Nepočítá se mezi feministky. Patří však k zakladatelkám konzervativního hnutí Women2Win, které pomáhám ženám v politické kariéře.

Čeští sociální demokraté, kteří jsou posedlí regulacemi všeho druhu, na svých kandidátkách zavedli genderové kvóty a snaží se je dostat do zákona, aby byly povinné pro všechny strany (zatím marně, ale pokoj nedají). Sotva pochopí, že to může fungovat i bez nich.

Mayová genderové kvóty v policie a byznysu neprosazuje. Nechce, aby ženy měly garantována místa ve správních radách nebo na kandidátkách. Zato jim ve Women2Win poskytuje politickou průpravu a pomáhá jim v kariéře.

Má dobré výsledky. Zatímco před deseti lety zasedalo v britské Dolní sněmovně 17 poslankyň, dnes je jich 68. (Celkem tam mají konzervativci 331 zástupců.)

Pro srovnání: ČSSD má ve sněmovně sedm poslankyň. Její poslanecký klub je přitom padesátihlavý. Pokud si to přepočítáte na procenta, vyjde vám, že ženy mají v poslaneckém klubu sociální demokracie podíl 14 procent, zatímco u britských konzervativců 20 procent. A o šéfovské sesli ve Strakově akademii mohou členky strany oranžové růže jen snít.

Kde udělali přátelé z Lidového domu chybu? Odpovězte si sami.

(A ještě jeden postřeh k genderovému tématu: Britské feministky, jak je patrné z jejich debat na Twitteru, kupodivu Mayovou v lásce nemají. Je pro ně málo feministická, patrně i málo ženská, obdobně jako je pro některé Afroamameričany Barack Obama málo černý, protože se narodil bělošce.)

Brexit bude

Ostrovanům, kteří doufají, že monarchie navzdory výsledku referenda (52 procent pro brexit) nakonec v Evropské unie zůstane, Mayová nedává naději.

"Brexit znamená brexit a my v něm budeme úspěšní," pravila Mayová jednoznačně a pro jistotu upřesnila: "Žádný pokus zůstat uvnitř (EU), žádný pokus vejít zpátky zadními vrátky, žádné druhé referendum… Ujišťuji vás, že Evropskou unii opravdu opustíme."

Mayová se hlásila k prounijnímu táboru. Zastávala názor, že pro Británii je (z ekonomických důvodů) výhodnější v unii zůstat. Do kampaně k referendu se ale nezapojila. Deník Telegraph ji označil za "největší euroskeptičku na straně remain (zůstat)".

Po referendu označila brexit za "příležitost pro Británii". Dá se věřit tomu, že tahle kovaná euroskeptička opravdu hlasovala pro "remain" (zůstat)?

Kocour, vláda, národ

Prvním úkolem nové premiérky bude seznámit se s kocourem Larrym a získat si jeho náklonnost. Larry, zvaný Chief Mouser to the Cabinet Office, žije v Downing Street 10 už pět let a prý se nemíní stěhovat.

Potom by Mayová měla podle zvyklostí do dvou dnů sestavit novou vládu. Dá se očekávat, že v ní budou rovnoměrně zastoupeni stoupenci brexitu i remainu.

Mayová potřebuje jednotnou stranu. A to je nemyslitelné bez toho, že ve vládě budou oba proudy. Kromě toho by premiérka měla dodržet slib, že tým vyjednavačů s unií povede konzervativec z brexitového tábora.

Nová premiérka je popisována jako nemilovaná, ale respektovaná. "Nepřichází s hromadou přátel. To je ale výhoda. Může (do vlády) jmenovat nejlepší lidi, nemusí se ohlížet na to, že je někomu něčím zavázána," řekla televizi CBC Catherine Meyerová, pokladnice Konzervativní strany a dlouholetá spolupracovnice Mayové.

Poté, co vytvoří vládu, osloví Mayová národ. Patrně pronese řeč, kterou se pokusí získat image sjednotitelky země (One Nation Leader) rozdělené referendem.

No a nakonec by se premiérka měla setkat s šéfy unijních států a vlád, vyložit jim své plány na rozvod monarchie s Evropou a načrtnout, jak si představuje budoucí vztahy.

Dokáže zázrak?

Mayová dala najevo, že chce pro Británii udržet volný přístup na unijní trh a současně omezit přístup pracovníků z unijních zemí na britský trh.

Bude úspěšná? Kdo ví.

Britové jí nepochybně budou připomínat zarputilou a neodbytnou Thatcherovou, která se v Evropském společenství uvedla památným výrokem: "Chci zpátky své peníze." V listopadu 1979 na summitu v Dublinu jím zahájila tažení za rabat z příspěvků, které Británie odvádí do evropské pokladny.  A umanutá Maggie ho nakonec vydupala.

Obdobné "zázraky" teď mnozí ostrované budou čekat rovněž od Theresy Mayové. Jenže kontinentální politici jsou vesměs dotčeni tím, že Britové jejich unijním projektem opovrhli, a tak jim to při rozvodu budou chtít spočítat.

Ještě si myslíte, že je Therese Mayové co závidět?

Theresa Mary Mayová

Profese: bankéřka, analytička, politička

Funkce: ministryně vnitra od května (od 2010), poslankyně Dolní sněmovny (od 1997)

Politická příslušnost: Konzervativní strana

Narozena: 1. října 1956 (59 let) jako Theresa Mary Brasierová

Alma mater: Oxfordská univerzita

Vyznání: Anglikánská církev

Rodina: vdaná, bezdětná

Přezdívky: Mother (matka) Theresa

Web: https://www.gov.uk/government/people/theresa-may

Zdroje:
Vlastní