Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

'Jmenuji se Tereza a pro Británii jsem nejlepší'

'Jmenuji se Tereza a pro Británii jsem nejlepší'
Nová Železná lady? Nemilovaná, ale respektovaná Theresa Mayová | zdroj: Profimedia

Pokud chcete vést britskou vládu, nemůže vám chybět sebevědomí. Theresa Mayová ho má na rozdávání, proto se může stát druhou premiérkou v historii ostrovní monarchie.

Mysleli jste si, že matriarchát je překonanou epochou dějin, která patří do učebnic dějepisu? Brzy můžete procitnout z omylu.

Pokud vše dopadne podle předpokladů, budou ženy od ledna příštího roku řídit nejmocnější západní zemi, nejsilnější evropskou ekonomiku a evropskou jadernou mocnost. Americe bude vládnout prezidentka Hillary Clintonová, Německu kancléřka Angela Merkelová a Spojenému království Theresa Mayová.

Hillary je favoritkou prezidentských voleb v Americe. Když se prognózy vyplní, vystřídá 20. ledna 2017 v Bílém domě Baracka Obamu. V té době bude Německu pořád vládnout "Mutti" Angela (spolkové volby se uskuteční v září příštího roku) a vládu Spojeného království už čtyři měsíce povede "Mother" Theresa (Mayová).

Nynější ministryně vnitra je předpokládanou vítězkou voleb vůdce britských konzervativců, jehož finále je plánováno na září. V říjnu se tak může stěhovat do premiérského sídla v londýnské uličce Downing Street, které po porážce v referendu uvolní David Cameron.

Mayová má zatím největší podporu konzervativních poslanců ze všech kandidátů, vévodí průzkumům i predikčním trhům a jedničkou je také u bookmakerů. Pokud by přesto neuspěla, je v záloze další kandidátka, ministryně energetiky Andrea Leadsomová.

Takže shrnuto: Tři klíčové země Západu mohou brzy být v rukou tří žen. Takovou situaci západní civilizace nepamatuje.

Nemilovaná, ale respektovaná

Zatímco Hillary má nakročeno k tomu, aby se stala první americkou prezidentkou, Therese umetla cestu do sídla premiérů Margaret Thatcherová, která vedla britskou vládu v letech 1979 až 1990. Dokázala, že i žena může vládnout tvrdou rukou.

Právě s Železnou lady je teď Theresa poměřována. Nejspíš i proto, že vystupuje jako tvrdá a neústupná (tedy železná) politička. Jenže není ideologicky vyhraněná jako "Maggie" a je také mnohem přístupnější kompromisům.

Proto je Mayová přijatelná nejen pro tábor konzervativců, který stál za setrváním ostrovní monarchie v Evropské unii, ale také pro některé stoupence brexitu, ačkoli sama zastávala názor, že pro Británii je (z ekonomických důvodů) výhodnější zůstat.

Do kampaně k referendu o unii se "nenamočila", držela se v pozadí. "Vytvořila si pověst odpovědné političky, která pokračuje ve své práci, zatímco ti druzí se dětinsky hádají kvůli Evropě," poznamenal server Politico. Mayovou označil za "největší euroskeptičku na straně remain (zůstat)".

Nikdo ji nemá rád, všichni ji nicméně respektují, poznamenal Politico.

Posvátný brexit

Hned poté, co oznámila kandidaturu na šéfku konzervativců, podala Mayová vstřícnou ruku těm, kteří prosadili brexit. Slíbila jim, že představitel tohoto proudu bude mít na starost rozvodová jednání s unií. Především ale ujistila, že výsledek referenda je pro ni "posvátný". "Brexit znamená brexit," pravila jednoznačně.

Také proto se za Mayovou postavil deník Daily Mail, který před britským referendem vyzýval k odchodu z unie. "Jsme přesvědčeni, že pouze paní Mayová má správné kvality a zkušenosti, aby sjednotila (Konzervativní) stranu i Spojené království," napsal v redakčním komentáři.

List zastává názor, že Mayová má z pětice kandidátů na vůdce konzervativců nejlepší předpoklady, aby řídila odchod království z Evropské unie.

(Jak bude vybrán/a nový/á premiér/premiérka? Poslanci za Konzervativní stranu začali v úterý proškrtávat pětičlennou kandidátku. Nechají na ní dva kandidáty a z nich do devátého září registrovaní členové strany vyberou korespondenčně nového předsedu/předsedkyni.)

Něco Maggie, něco z Angie

Daily Mail tvrdí, že Mayová svou rozhodností vyvolává vzpomínky na "Maggie" Thatcherovou. Jiný britský deník, Financial Times, má za to, že kandidátka na Cameronovo nástupnictví, má mnohem blíž k Merkelové. "Neideologická politička, která dělá svědomitě svou práci," popisují Timesy Mayovou.

Jak Merkelová, tak Mayová se označují za liberálně konzervativní. Obě vyrůstaly v rodině kněze. Obě jsou bezdětné. A obě mají stejnou přezdívku – matka (Mutti Angela, Mother Theresa). Podobnost čistě náhodná?

Merkelová i Mayová mají pověst pracovitých, vytrvalých a houževnatých žen. U Mayové je důkazem to, že vydržela šest let v horkém křesle ministryně vnitra, které je v Británii známé jako pohřebiště pro kariéru politiků. Tak dlouho kromě ní v posledním půlstoletí ve Spojeném království nikdo v čele vnitra nezůstal.

Zatímco pro "Angie" Merkelovou je typická rozvážnost, vyzařuje z ní klidná síla, Mayová se vyznačuje přímočarostí a razancí. Svou kampaň za vůdkyni konzervativců odstartovala sebevědomým prohlášením: "Jmenuji se Therese Mayová a myslím, že jsem nejlepší osobou, která může vést tuto zemi."

Teď o tom musí přesvědčit většinu konzervativců. Někteří už uvěřili.

Zdroje:
Vlastní