Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Její obří semena se šíří všude. Přesto tato palma roste jen na jednom místě

Její obří semena se šíří všude. Přesto tato palma roste jen na jednom místě
Semeno seychelské palmy Lodoicea maldivica | zdroj: Profimedia

Proč seychelská palma roste výhradně na Seychelách, třebaže se její semena přes oceán šíří po světě?

Seychelská palma (Lodoicea maldivica) roste výhradně na Seychelách, a to ještě jen na dvou jejich ostrovech - Praslin a Curieuse. Ořechy seychelské palmy, známé jako coco de mer, měří v průměru až půl metru, váží až 25 kilo a rostou asi sedm let. Jsou tak největším rostlinným semenem na světě.

Obří semena ale přitom moře odnáší na pobřeží jiných ostrovů a kontinentů, kde byla známá dříve, než se vůbec o nějakých Seychelách vědělo. Proč se tedy palma jinde neuchytila?

Odpověď je jednoduchá: ořechy jsou příliš těžké a ve vodě jdou okamžitě ke dnu. Jen uschlá a neplodná dutá semena jsou dostatečně lehká na to, aby mohla plavat a proniknout na jiná území. Čili sice doplavou všude možně, ale nic z nich už nemůže vyrůst.

Nicméně i tak je obtížné tuto rostlinu vypěstovat v jiných podmínkách a její rozmnožování je natolik náročné, že mimo Seychely se to botanikům daří jen výjimečně. Plody zrají sedm let a další dva roky potřebují ke klíčení, protože klíček proniká do hloubky kolem čtyř metrů.

Kolem vzhledu i impozantních parametrů ořechů se rodily legendy. Samčí a samičí květy těchto dvoudomých rostlin totiž připomínají svým vzhledem mužské a ženské pohlavní orgány, takže se šířily pověry, že se palmy v noci milují a že jejich ořechy fungují jako afrodiziakum.

Rodové jméno Lodoicea odkazuje na francouzského krále Ludvíka XV. a maldivica znamená 'maledivská', protože se po staletí mělo za to, že obří semena naplavená na pobřeží pocházejí z Malediv. Jejich skutečný původ až do objevení Seychel nikdo neznal. Dnes je coco de mer je chráněná a palmový háj Valée de Mai na Praslinu byl zařazen na seznam přírodního dědictví UNESCO. Je zde také nejstarší palma na světě, jejíž stáří se odhaduje na více než 800 let.