Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Její jméno zná celý svět, štěstí jí to však nepřineslo

Její jméno zná celý svět, štěstí jí to však nepřineslo
Mercedes Jellineková jako mladá dívka | zdroj: Wikipedia.org

Jméno této ženy je spojeno s jednou z nejslavnějších značek aut - Mercedes Benz - a mělo nosit štěstí. Sama Mercedes Jellineková však prožila řadu těžkých let. A zemřela velice mladá.

Na svět přišla 16. září 1889 ve Vídni do bohaté rodiny technika a vynálezce Emila Jellineka a jeho ženy Rachel Goggmannové-Cenrobertové. Byla třetí dítě - a po dvou chlapcích první děvče.

Jellinek měl české a uherské kořeny a jeho otec byl v monarchii známý rabín Adolf Jellinek. Francouzka Rachel, též židovského původu, před svým odchodem do Evropy žila v severní Africe.

Svou kariéru Jellinek, který byl kdysi nezvedené dítě, náramně rozjel v byznysu a také v diplomatických kruzích. V 90. letech pak na francouzské Riviéře, kde rodina trávila hodně času, začal propagovat a prodávat automobily tamní bohaté smetánce.

Když navázal kontakty se stuttgartskou automobilkou Daimler-Motoren-Gesellschaft, pustil se i do prodeje jejích vozů. K propagaci navíc dokázal využít i oblíbených závodů na riviéře. A fušoval také do technických inovací. Ač například s jejich vozem Phoenix v roce 1899 Jellinek zmíněná klání vyhrával, měl k autu své výhrady.

Na přelomu století tudíž pověřil konstruktéry Daimleru vytvořením "revolučního" vozu, k čemuž v podstatě prohlásil, že "nechce auto pro dnešek, ale pro budoucnost". Jeho vývoj denně konzultoval prostřednictvím telegramů po dobu několika měsíců a ještě těsně před Vánoci 1900 dorazil do Francie první model, který obratem prodal prominentnímu zákazníkovi - baronu Henrimu de Rothschildovi. V následujícím roce pak vůz pod názvem Daimler-Mercedes, dnes považovaný za první vůz moderního typu, oslnil svět a náramně dobře se uvedl při jarním závodění. Značka Mercedes-Benz pak vznikla ve 20. letech po spojení automobilky Daimler a firmy Karla Benze.

Otec po dcerce, které v té době nebylo ani 12 roků, nepojmenoval jen auto, ale též opulentní vilu - nebo lépe řečeno palác - v Badenu a také další dům v Nice, dokonce i jachtu. Věřil prý, že toto jméno nosí štěstí. Ostatně v jednom ze svých významů Mercedes znamená doslova "přízeň".

Nakonec se ve svých 50 letech nechal přejmenovat i sám podnikatel. Stal se z něj Emil Jellinek-Mercedes. Mimochodem, v době úspěchu vozu byla jeho první manželka Rachel už několik let mrtvá a on ženatý s Madelaine Henriette Englerovou, která mu porodila další čtyři děti - včetně dcerky Andree přezdívané Maya. Právě Maya byl o několik let později pojmenován i další automobil, s kterým však Jellinek zdaleka neslavil takový úspěch.

Velká svatba a těžký pád

Mercedes, která se tímto způsobem proslavila, byla krásná, měla prý i skvělý soprán, hudební talent - a v roce 1909 v Nice také velkolepou svatbu. Vdala se za barona von Schlossera. O tři roky později se páru narodila dcera Elfriede, v roce 1916 pak syn Hans-Peter.

Válka nicméně rodině přinesla těžkosti, rapidně během ní zchudla. Roku 1918 Mercedes s dětmi dokonce žebrala ve vídeňských ulicích o jídlo. Její otec, který se po zářné kariéře za Velké války potýkal též s řadou těžkostí, zemřel už v lednu 1918.

Později Mercedes opustila manžela i děti a provdala se za barona Rudolfa von Weigla, talentovaného malíře, který však měl hluboko do kapsy, a navíc trpěl tuberkulózou. Nakonec těžce onemocněla i sama Mercedes a v pouhých 39 letech, 23. února 1929, podlehla rakovině kostí.

Auto nikdy během svého života nevlastnila.

A ironií bezpochyby je i to, že mercedesy, pojmenované po holčičce z židovské rodiny, byly o pár let později oblíbeným vozem nacistických pohlavárů.

Zdroje:
Vlastní, Haaretz, Wikipedia.org