Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 12°C Skoro zataženo

Jednodušší cesta na dovolenou. Česko se přesunulo na seznam zelených zemí

Jednodušší cesta na dovolenou. Česko se přesunulo na seznam zelených zemí
Pro většinu oblíbených turistických destinací už Češi nebudou potřebovat negativní test ani trávit čas v karanténě (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) zařadilo ode dneška Česko mezi zelené země s nízkým rizikem nákazy, což usnadní cestování do evropských zemí, které se řídí společným unijním semaforem.

Pro většinu oblíbených turistických destinací, včetně Chorvatska, už Češi nebudou potřebovat negativní test ani trávit čas v karanténě. Na změny v pravidlech cestování upozornil server Seznam Zprávy.

„Znamená to, že Češi mohou do Chorvatska vstupovat bez potvrzení o testu nebo potvrzení o očkování nebo potvrzení o překonání nemoci. Pouze s občanským průkazem nebo pasem,“ řekla pro Seznam Zprávy Natali Munitićová z Chorvatského turistického sdružení.

Cestující ze zemí nebo regionů klasifikovaných jako zelené, bez ohledu na své občanství, mohou vstoupit do Chorvatska, aniž by podléhali požadavku izolace nebo testu. Dosud byl vstup do Chorvatska možný jen po nejméně 14 dnech od dokončení očkování, do 180 dní po prodělání nemoci covid-19 nebo s negativním PCR nebo antigenním testem.

Doporučuje se, aby turisté vyplnili před cestou formulář EnterCroatia, a to kvůli snadnějšímu a rychlejšímu odbavení na hranicích. Chorvatské ministerstvo zdravotnictví v podmínkách příjezdu ze „zelených zemí“ zdůrazňuje, že turisté při vstupu do Chorvatska nesmí mít žádné příznaky nemoci covid-19 či nedávný kontakt s nakaženým člověkem.

Evropská komise v polovině června spustila platformu Re-open EU, kde je možné přehledně najít pravidla pro vstup do jednotlivých zemí Evropské unie a také Islandu, Lichtenštejnska, Norska a Švýcarska v závislosti na barvě výchozí země na cestovatelském semaforu. Platforma používá informace z ECDC a každý den je aktualizuje. Platforma, dostupná pro počítač i mobilní telefony, je k dispozici také v češtině.

Zdroje:
ČTK, Seznam Zprávy