Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

‚Jděte domů, Rusové. Než bude pozdě.‘ Vzkaz, který Pavel zanechal na Ukrajině

‚Jděte domů, Rusové. Než bude pozdě.‘ Vzkaz, který Pavel zanechal na Ukrajině
Petr Pavel v Kyjevě. | zdroj: Profimedia

Česko musí ve spolupráci se spojenci hledat cesty, jak zvýšit dodávky munice na Ukrajinu, řekl Petr Pavel v neděli po návratu z Ukrajiny.

Na Ukrajině zanechal prezident vzkaz na armádní technice, kterou poskytlo Česko. Na samohybnou kanónovou houfnici Dana a raketomet Přemysl napsal „Go home, Russians. Until it’s too late.” (Jděte domů, Rusové. Než bude pozdě.).

„Z těch jednání, která jsem na Ukrajině vedl, vyplynulo zcela jasně, že to, co Ukrajina dnes pro úspěšnou obranu potřebuje ze všeho nejvíc, je munice,“ řekl Pavel po příletu na vojenské letiště v pražských Kbelích.

Nedostatek munice omezuje schopnost Ukrajiny efektivně se bránit, ale do určité míry také limituje její schopnost provést úspěšnou protiofenzívu. A pokud mají obnovit kontrolu nad okupovaným územím, které Rusko agresivně drží už déle než rok, potom skutečně jiná cesta, než protiofenzíva neexistuje,“ vysvětloval armádní generál ve výslužbě.

Pavel upozornil, že Rusové mají převahu v dělostřeleckých hlavních a raketometech, především ale právě v počtu munice - denně vystřelí čtyřnásobek až pětinásobek toho, co Ukrajinci.

Český prezident na Ukrajinu vyrazil společně se slovenskou prezidentskou Zuzanou Čaputovou. V Kyjevě v pátek mimo jiné jednali s prezidentem Volodymyrem Zelenským, v sobotu Pavel navštívil Dnipro na východě Ukrajiny, kde se setkal například tamním guvernérem Serhijem Lysakem.

Zdroje: