Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Na pláže v Portugalsku už jen bez reproduktorů, za hlasitou hudbu hrozí tučné pokuty

Na pláže v Portugalsku už jen bez reproduktorů, za hlasitou hudbu hrozí tučné pokuty
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Portugalsko slibuje slunce, moře a pohodu při opalování. Pokud si však budete chtít k relaxaci pustit oblíbenou hudbu jinak než ve sluchátkách, bude vám hrozit pokuta až 36 tisíc eur (téměř 860 tisíc korun).

Vrcholná turistická sezóna na nejoblíbenějších plážových destinacích v Portugalsku právě začíná. Země se pod náporem turistů snaží zajistit, aby se cítili návštěvníci i místní obyvatelé dobře.

Národní námořní úřad (AMN) proto podle serveru Euronews zakázal na portugalských plážích přenosné reproduktory, které mohou hlasitou hudbou obtěžovat ostatní turisty. V případě jejich užití budete riskovat tučné pokuty. Jednotlivcům hrozí pokuty ve výši 200 až 4000 eur a pro skupiny 2000 až 36 000 eur s tím, že reproduktor vám může námořní policie zabavit. Není jasné, jaká hlasitost je - pokud vůbec nějaká - oficiálně klasifikována jako „rušení“.

Návštěvníci pláže na vás ale mohou podat stížnost u námořní policie, která je za danou pláž zodpovědná. Vytáhnout reproduktor a pustit si hudbu jednoduše znamená riskovat, že se to někomu nebude líbit, přestože máte pocit, že hudbu nahlas neposloucháte.

Přísná pravidla pro turisty zavádějí i další země

Poslech hudby z reproduktorů na plážích v Portugalsku není jedinou zakázanou aktivitou. Návštěvníci nesmějí například hrát míčové hry mimo vyhrazená místa, kempovat mimo kempy a rozdělávat na plážích oheň.

Kromě Portugalska zavádí přísná pravidla pro turisty ve snaze chránit obecnou pohodu i další státy. Španělská Barcelona zakázala loni v létě na svých plážích cigarety, aby chránila návštěvníky před pasivním kouřením a odhozenými nedopalky.

Pravidla a omezení, aby se v oblíbených turistických destinacích dobře žilo místním obyvatelům, se zavádějí od Portugalska po Chorvatsko. Dubrovník v červnu oznámil nový systém odevzdávání zavazadel, aby se snížil v historickém starém městě hluk způsobený kolečky kufrů.

Řecko zase zavedlo systém časových intervalů pro návštěvníky athénské Akropole ve snaze zvládnout návaly turistů. Již dříve odborníci kritizovali úřady, že s tím nic nedělají. Tvrdili, že nápor turistů památce škodí. Řím zase zavedl vstupné do Pantheonu.

Nápor turistů nezvládá Francie. Chce proto šířit povědomí o negativních dopadech tak zvaného overturismu a benefitech cestování mimo hlavní sezónu. Některé země také zpřísňují omezení krátkodobých pronájmů, aby bojovaly s inflací na trhu s bydlením.

Zdroje:
euronews.com