Dnes je čtvrtek 9. května 2024., Svátek má Ctibor
Počasí dnes 9°C Polojasno

Itálie má novou vládu. Vede ji poprvé žena a chybí v ní Putinův přítel Berlusconi

Itálie má novou vládu. Vede ji poprvé žena a chybí v ní Putinův přítel Berlusconi
Nová italská premiérka Giorgia Meloniová. | zdroj: Profimedia

Předsedkyně strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová v sobotu složila do rukou prezidenta Sergia Mattarelly slib a stala první ženou v čele italského kabinetu a první vůdkyní krajně pravicové strany, která bude zemi řídit.

„Slibuji, že budu věrná republice,“ řekla pětačtyřicetiletá Meloniová v historickém paláci Quirinale.

Po premiérce složili i slib zbývající ministři a ministryně.

Politička, jejíž strana, označovaná za postfašistickou, vyhrála zářijové volby, v pátek od prezidenta přijala pověření k tomu, aby sestavila vládu a v rozporu se zvyklostmi rovnou předložila seznam ministrů.

„Itálie s hlavou vztyčenou je součástí Evropy a Severoatlantické aliance. Kdo s tímto základním kamenem nesouhlasí, nemůže být součástí vlády, a to i za cenu, že žádná vláda nebude.“                                                 Giorgia Meloniová, nová italská premiérka

Vládu vytvořily strany pravicového bloku, který má v obou komorách parlamentu pohodlnou většinu. Kabinet bude mít kromě premiérky 24 členů.

Kabinet poprvé zasedne v neděli. Příští týden pořádá o důvěru ve Sněmovně i Senátu.

Budeme prozápadní, ujišťuje Meloniová

Ve vládě chybí Berlusconi, který označuje Vladimira Putina za svého přítele a z rozpoutání války na Ukrajině viní prezidenta Volodymyra Zelenského.

Meloniová vyjadřuje podporu Ukrajině a upozornila, že její vláda nezpochybní závazky vůči NATO a členství země v Evropské unii.

„Itálie s hlavou vztyčenou je součástí Evropy a Severoatlantické aliance. Kdo s tímto základním kamenem nesouhlasí, nemůže být součástí vlády, a to i za cenu, že žádná vláda nebude,“ řekla Meloniová.

Italský deník La Stampa v sobotu zveřejnil rozhovor s Petrem Fialou. Český premiér v něm doufá v koordinaci na unijní úrovni s novou italskou vládou s polským kabinetem premiéra Mateusze Morawieckého. Premiéři, kteří vedou italskou, českou a polskou vládu, jsou členy evropské strany Evropští konzervativci a reformisté, které Meloniová předsedá.

Fiala deníku řekl, že se s italskou političkou naposledy setkal v Evropském parlamentu před třemi měsíci a měl z diskuzí s ní „dobrý pocit“.

„Hovořili jsme o evropské politice, o italském postoji k Evropě a o jejím názoru na Evropskou unii,“ řekl Fiala a doplnil, že byl s rozhovorem „velmi spokojen“. Příchod Bratrů Itálie do vlády by podle českého premiéra mohl posílit unijní podporu Ukrajině.

Zdroje: