Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Islámský stát má vlastní sociální síť - Chalifátbook

Islámský stát má vlastní sociální síť - Chalifátbook
Islamistická sociální síť nápadně připomíná Facebook | zdroj: Heavy.com

Stoupenci Islámského státu si založili vlastní sociální síť. Islamistická verze Facebooku se jmenuje Caliphate book a fungovat přestala hned den po svém vzniku. 

Na adrese 5elafabook.com v současné době najdete jen prohlášení, že stránka je dočasně mimo provoz, aby ochránila citlivé údaje svých uživatelů. Její provozovatelé zároveň upozorňují, že jejich sociální síť je "nezávislá a není financována Islámským státem".

"Důvodem, proč jsme spustili tento web, byla snaha ukázat, že jen nenosíme zbraně a nežijeme v jeskyních tak, jak si představují. Nežijeme proto, abychom vraždili, jak nás prezentují média. Bojujeme s nepřáteli Alláhovy víry," stojí dál v prohlášení na webu.

Název stránky vychází z arabského slova (anglicky khilafa), které znamená chalífát. Kombinaci písmen "kh" používají Arabové k označení čísla 5.

IS má podle posledních odhadů na 90 tisíc účtů na mikroblogovací síti Twitter. Její správci se tyto účty snaží vyhledávat a zavírat. Islamisti už kvůli tomu vyhrožovali útokem na sídlo Twitteru. Účty mají ozbrojenci a jejich příznivci i na Facebooku, kde je administrátoři průběžně promazávají. Své nenávistné vzkazy šíří také prostřednictvím portálu YouTube, kde jejich videa také pravidelně mažou. 

domain-registry Registrační údaje k doméně a provozovateli | zdroj: Heavy.com

Zdroje:
Vlastní, Heavy.com