Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Myšlenky IS podporuje až 50 tisíc účtů na Twitteru

Myšlenky IS podporuje až 50 tisíc účtů na Twitteru
Boje se už dávno neodehrávají jen na bojištích, ale i na internetu (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Myšlenky radiálního islamismu a hnutí Islámský stát šíří podle nejnovější americké studie téměř 50 tisíc twitterových účtů. O studii organizace Brookings informoval britský server BBC.

Autoři studie se zaměřili hlavně na poslední tři měsíce uplynulého roku a podle nich existuje nejméně 46 tisíc účtů na Twitteru, které působí jménem Islámského státu. A to přitom ke konci roku Twitter zhruba tisícovku hlavních účtů islamistům zablokoval.

Tři čtvrtiny z účtů šíří své informace v arabštině, pětina pak v angličtině. Průměrně mají tisícovku followerů. Nicméně dosah může být kvůli sdílením příspěvků až v řádu milionů uživatelů sociálních sítí.

Nejčastěji příspěvky i jejich čtenáři pocházejí – podle očekávání – z Iráku, Sýrie a Saúdské Arábie.

Podle amerického experta na džihádistické skupiny Aarona Zelina se islamisté naučili velmi rychle používat sociální sítě jako hlavní informační kanál. Samotný Twitter však k náborům jako takovým příliš nepoužívají.

"Používají ho jako počáteční prostředek kontaktu. Nábor na Twitteru není zjevný. Většinou se pak vše odehrává prostřednictvím aplikací, jako jsou Kik, WhatsApp a skype," čekl BBC Zelina. Tyto komunikační kanály jsou pro podobné účely ideální, protože jsou založeny na osobní komunikaci. 

Zdroje:
BBC