Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Svátek mladého umění. Prahu čeká třetí Studentská Thálie

Svátek mladého umění. Prahu čeká třetí Studentská Thálie
zdroj: tisková zpráva

Ve středu 11. března proběhne na Nové scéně Národního divadla třetí ročník předávání divadelních a literárních cen pro mladé umělce Studentská Thálie. Literáty a herce přijdou podpořit herečky Valérie Zawadská a Marie Doležalová nebo ekonom Tomáš Sedláček.

Letošním téma zní: „Salva – slova a jiné třeskuté věci.“

„Salva je ohlušující rána nebo oslava plná jisker. Jdeme napříč žánry a vytváříme větší či menší salvy pomocí slov, hudby, tance či improvizace,“ dodává Dana Benešová Trčková, která soutěž vymyslela a organizuje ji.

V 17 hodin začne ve foyer Nové scény vernisáž výstavy k tématu soutěže a autorské čtení vybraných účastníků literární části. Od 18 hodin bude přímo na scéně hrát svá krátká představení pět skupin nominovaných v dramatické sekci a o půl deváté přijde na řadu galavečer s předáváním cen, kterého se zúčastní řada předních osobností české kultury, mezi jinými herečky Martina Hudečková, Petra Horváthová, herec Tomáš Valík, režisér Martin Vokoun, dramatici Petr Kolečko a Jan Kratochvíl, spisovatelé Radka Denemarková a Petr Koudelka nebo básník a předseda Klubu pražských spisovatelů Lubomír Brožek.

Večer proběhne ve spolupráci s televizí Prima, jejíž designéři předají cenu za výtvarný nápad. Více informací najdete na oficiálních stránkách StudentskaThalie.cz.