Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Iron Man, Spiderman nebo malá fenka. Američan dobývá internet svými dýněmi

Iron Man, Spiderman nebo malá fenka. Američan dobývá internet svými dýněmi
Tvorba zdobené dýně zabere i třicet hodin práce. | zdroj: Profimedia

Andy Manoloff z Indiany jako „správný Američan“ rok co rok vyřezává halloweenskou dýni. Jenže zatímco většina lidí je ráda za obyčejný strašidelný obličej, Manoloff tvoří umělecká díla, ze kterých lidem obdivem spadne čelist.

Osmatřicetiletý Američan prý tradici vyřezávání dýní miluje od dětství, v roce 2009 se ale rozhodl že už bylo dost tradičních vzorů a je čas popustit uzdu představivosti. Do obří dýně vyřezal obrázek Iron Mana a kromě toho, že s ním vyhrál místní soutěž, si i podmanil internetové publikum.

Od té doby Manoloff každý rok vytváří originální halloweenskou výzdobu. Nejčastěji sahá po motivech ze světa komiksu. Vytvořil mimo jiné Batmana, Spidermana, Wonder Woman, Jokera nebo třeba klauna z hororu To. Jeden rok si od akčních vzorů trochu odpočinul a vyřezal podobiznu své fenky Sophie. 

Vytvořit tak nádherná díla samozřejmě není jen tak - jen příprava dýně, tvorba obrazu a jeho přenesení na dýni zabere čtyři až deset hodin. A dalších osm až dvacet hodin trvá samotné vyřezávání, svěřil se serveru Unilad. 

I proto vyřezává každý rok jen jednu dýni, což ovšem nebrání tomu, aby se z něj každý rok stala halloweenská hvězda sociálních sítí.

Zdroje:
Profimedia, Unilad