Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Hrst ořechů denně snižuje rizika deprese

Hrst ořechů denně snižuje rizika deprese
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Každodenní konzumace ořechů snižuje rizika deprese o sedmnáct procent, zjistili španělští vědci. Není jasné, proč tak ořechy působí, jsou však součástí středomořské stravy, která je známá svým přínosem pro zdraví.

Obecně se ví, že ořechy mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Pozitivně působí na regulaci hladiny cholesterolu a funkci tepen, snižují tedy rizika srdečního infarktu a mozkové mrtvice a obsahují řadu důležitých živin.

Podle vědců ze Španělska však mají ještě jeden zdravotní přínos. Studie publikovaná v časopise Clinical Nutrition zahrnovala data z let 2007 až 2020 od více než třinácti tisíc lidí ve věku 37 až 73 let, kteří během jejího začátku depresemi netrpěli.

Experti zjišťovali spotřebu ořechů pomocí dotazníků a údaje o depresi a užívání antidepresiv ze záznamů lékařů. Po pěti letech pozorování zaznamenali 1100 (8,3 procenta) případů deprese, upozornil deník The National.

Lidé konzumující 30 gramů ořechů denně (plná hrst) měli snížené riziko deprese o sedmnáct procent oproti těm, co ořechy nejedli vůbec. Studie zahrnovala různé druhy ořechů, například mandle, pistácie, arašídy, kešu, para a solené a pražené ořechy.

Zmíněná porce je ekvivalentem dvaceti mandlí, deseti para ořechů, patnácti kešu ořechů, čtyřiceti arašídů nebo třiceti pistáciových ořechů, napsal list New York Post. Není však jasné, proč takto ořechy na duševní zdraví působí.

Zázračná středomořská strava

Vědci soudí, že v tom mohou hrát roli zmíněné antioxidační a protizánětlivé účinky. „Naše zjištění poskytují ještě silnější důvod k tomu, aby si lidé oblíbili ořechy,“ uvedl Bruno Bizzozero-Peroni ze španělské Universidad de Castilla - La Mancha. Studie však nezahrnovala jiné rizikové faktory pro depresi. Ořechy jsou podle něj efektivní coby prevence proti depresi u osob, které netrpí obezitou, osamělostí, špatným zdravím a nemají nezdravý životní styl (kouření, alkohol).

Zda jsou ořechy skutečně vhodné jako prevence proti depresi u dospělých, by měly vyhodnotit až další klinické studie. Podle Jenny Macciochiové, docentky na Sussexské univerzitě ve Velké Británii, alespoň přispívá tato práce k důkazům, že strava může vést k poruchám nálad. „Tato studie ukazuje asociaci, mechanistický efekt neprokazuje,“ upozornila Macciochiová, avšak připomněla blahodárné účinky středomořské stravy, jejíž součástí jsou právě ořechy, a která je oblíbená i pro lahodnou chuť, na lidské zdraví.

Zahrnuje olivový olej, těstoviny, ořechy, mořské plody, celozrnné obiloviny a zeleninu. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při hubnutí a „prodlužuje život“. Podle nedávné studie, na niž upozornil deník The Guardian, snižuje rizika infarktu a mrtvice u rizikových osob.

Zdroje: