Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Hrádek nad Vltavou nechal vystavět slavný panovník. Stihl ho však rychlý konec

Hrádek nad Vltavou nechal vystavět slavný panovník. Stihl ho však rychlý konec
Karlův hrádek u Purkarce má svůj půvab. | zdroj: Profimedia.cz

Se zříceninou Karlův hrádek se pojí jistý unikát. Je to jediné sídlo, které na jihu Čech nechal vystavět Karel IV. Stavba, kterou najdete nedaleko Purkarce na Českobudějovicku, však byla zřejmě využívána velmi krátce a dosud není jasné proč. I dnes je však pěkným cílem pěších výletů. A za návštěvu stojí i Purkarec.

Stavba hrádku, jehož zbytky se tyčí na ostrohu nad Vltavou, podle historiků začala někdy před rokem 1357. Právě z tohoto roku totiž pochází první písemná zmínka, která se týkala urovnání sporu o hranice mezi pozemky mocného jihočeského rodu Rožmberků a "zbožím královského hradu Karlshausu". Karlův hrádek zřejmě sloužil správě královských držav v okolí a možná i jako hrádek lovecký.

V té době také zřejmě vznikla vesnice Purkarec, byť podle některých teorií se její původ datuje ještě hlouběji do minulosti.

Známo je i to, že v roce 1364 byl purkrabím na Karlshausu jistý Jan z Nasavrk a na přelomu dekády hrádek ještě fungoval. Už během dalších let se však zřejmě stal hradem opuštěným. Proč se tak stalo a nakolik na tom mělo podíl úmrtí panovníka v roce 1378, není jasné.

Dnes se památce někdy říká jen "Hrádek" a těší se zájmu archeologů. Ti se při předloňském průzkumu zaměřili mimo jiné na zkoumání pozůstatků zaniklých staveb. Ostatně hrádek zřejmě také nebyl prvním osídlením této lokality.

Archeologové v areálu našli jak keramiku a zbytky stavebního materiálu, tak i zvířecí kosti či železné výrobky. Pro tvorbu přesné digitální kopie hradu odborníci využili speciální metodiku 3D dokumentace, původně vyvíjenou pro památky na Pražském hradě. Ta také pomohla zakonzervovat informace o stavu památky před počátkem průzkumu.

profimedia-0472029158 Hrádek se těší zájmu archeologů. Moderní průzkum zde začal v roce 2019 a v současnosti pokračuje. | zdroj: MAFRA/Profimedia.cz

Co se dávné podoby hrádku týče, byla stavba pravděpodobně bez věží a po padacím mostě přes hradní příkop zřejmě příchozí vjížděli přímo na nádvoří. Hrad tvořil palác a na severu i kaple, jejíž pozůstatky se dochovaly. Podle odborníků mohlo být kdysi v plánu i předhradní městečko, na které však už nedošlo.

Mimochodem, v 19. století hrádek na svých skicách zachytila i Pavlína ze Schwarzenbergu.

V září bude živo

Prázdniny sice skončily, kromě výletu na zříceninu, který cestou z Purkarce šperkují krásné výhledy do krajiny, bude právě v Purkarci i série historicko-archeologických přednášek.

Už osmého září se lidé seznámí jak s poznatky průzkumu lokality, tak i novými jihočeskými nálezy z doby bronzové. Zazní i zajímavosti o středověkém a novověkém cihlářství.

Devátého září se koná exkurze na Hrádek, která zakončí sérii procházek s výkladem v rámci Archeologického léta. A patnáctého v Purkarci budou přednášky o loňském nálezu relikvie v klášteře v Milevsku, zkoumání slavného relikviáře svatého Maura, jednoho z největších nálezů 20. století v Československu, a také průzkumu lokality Velkého Depotu u Týna nad Vltavou.

Cyklus zářijových akcí, opět přímo v prostorách památky, zakončí komentovaná prohlídka.

Zastavte se ve vesnici

Za procházku však rozhodně stojí i Purkarec, někdejší vorařská ves při březích Vltavy. Tuto část historie tam připomíná pamětní síň i balvan z Vltavy u gotického kostela svatého Jiří. Do třicetileté války býval Purkarec uváděn jako městečko, pak však nastal úpadek a od počátku 18. století se o něm psalo výhradně jako o vesnici.

profimedia-0472029158 Karlův hrádek je oblíbeným cílem výletů. | zdroj: Profimedia.cz

Ránu dostala obec také v 70. letech 20. století. Tehdy se totiž rozhodlo o vzedmutí Vltavy vodním dílem Hněvkovice, čemuž padla za oběť polovina obce.

Výlet si tu pak můžete i prodloužit - po vodě. Naskočit na výletní loď lze právě kousek od kostela svatého Jiří. Pluje do Hluboké nad Vltavou. Šťastnou plavbu, pokud zvolíte "mokrou" tečku.

Zdroje:
Vlastní, hluboka.cz, vltavan-purkarec.cz, karluvhradek.cz