Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Postup Šarocha v kauze Čapí hnízdo přezkoumá vrchní státní zastupitelství

Postup Šarocha v kauze Čapí hnízdo přezkoumá vrchní státní zastupitelství
Policie má podle Šarochova pokynu vyslechnout premiérova syna Andreje Babiše mladšího a podle serveru Seznam Zprávy také bývalého manažera a člena širšího vedení farmy Čapí hnízdo | zdroj: MICHAL ŠULA / MAFRA / Profimedia

Vrchní státní zastupitelství přezkoumá postup dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha v kauze Čapí hnízdo.

Dnes to uvedl Deník N, podle kterého přezkum souvisí s tím, že Šaroch předložil své rozhodnutí o tom, že případ vrátí k došetření policii až na konci srpna, přitom měl informace, kvůli kterým kauzu vrátil, už od července.

Šaroch v úterý rozhodl, že případ padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, v němž je obviněn premiér Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), vrátí policii k doplnění vyšetřování. Důvodem jsou podle něj nové informace, které se objevily poté, co policie na konci května ukončila vyšetřování.

Například Deník N následně uvedl, že policie má podle Šarochova pokynu vyslechnout premiérova syna Andreje Babiše mladšího a podle serveru Seznam Zprávy také bývalého manažera a člena širšího vedení farmy Čapí hnízdo, který se přihlásil žalobcům s tím, že u výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl vyšetřovatelům úplnou pravdu a chce svou výpověď doplnit.

Mojmír Frček z pražského vrchního státního zastupitelství Deníku N řekl, že úřad si v rámci svých dohledových oprávnění od dozorového Městského státního zastupitelství v Praze vyžádal „předložení konkrétních doplňujících informací s tím, že po jejich vyhodnocení budou v případě potřeby přijata příslušná opatření“.

Na dotaz, zda se vrchní státní zastupitelství zaměří na to, zda Šaroch své rozhodování neprotahoval, Frček deníku odpověděl, že součástí zmíněného přezkumu bude i Šarochův aktuální procesní postup. Podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly, kde Šaroch působí, je dohled nad případem prováděn dlouhodobě.

Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Premiér dlouhodobě tvrdí, že je kauza účelová a uměle vykonstruovaná. Nagyová v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl. Vyšetřovatelé oba obviněné viní z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

Zdroje: