Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Hrad by žádostí o bezpečnostní prověrku pro Koláře porušil pravidla, řekl Pavel

Hrad by žádostí o bezpečnostní prověrku pro Koláře porušil pravidla, řekl Pavel
Poradce prezidenta Petr Kolář | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Hrad by žádostí o bezpečnostní prověrku pro poradce prezidenta Petra Koláře porušil pravidla. Serveru Seznam Zprávy to řekl prezident Petr Pavel. Doplnil, že z pohledu práce, kterou pro něj Kolář vykonává, nebyla reálná potřeba bezpečnostní prověrku mít. O tom, že bývalý diplomat Kolář prověrku nepotřebuje informoval na začátku týdne Český rozhlas Radiožurnál. Kolář pracuje pro Pavla jako zahraničněpolitický poradce na dohodu o pracovní činnosti.

Petr Kolář chtěl být podle prezidenta naprosto transparentní, oznámením, že si požádá o prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), chtěl dát najevo, že je dostatečně důvěryhodný. Deník N a server Seznam Zprávy na podzim informovaly o tom, že Kolář, který pracuje pro zbrojařský holding Colt CZ Group, má pouze nejnižší stupeň prověrky Vyhrazené, který mu udělila přímo kancelář prezidenta. Kolář tehdy odmítl, že se chová stejně jako hradní poradce Martin Nejedlý v éře Miloše Zemana, a sám o vyšší stupeň prověření požádal.

Prezidentská kancelář ale rozhodla, že bývalý diplomat přísnější prověrku nepotřebuje. „Já samozřejmě nebudu bezpečnostní ředitelku tlačit do něčeho, o čem je přesvědčena, že je v rozporu s těmito pravidly,“ řekl dnes Pavel.

Prezident věří, že s Petrem Kolářem dokáže udržet „ten vztah, ať už bude nastaven jakkoli“. Hodnota Kolářova poradenství podle něj totiž nespočívá v tom, jestli bude nebo nebude oprávněn seznamovat se s tajnými dokumenty Hradu. „Ta spočívá v úplně jiných věcech, jako je právě jeho dlouholetá zkušenost se zahraniční politikou, znalost mnoha lidí, znalost souvislostí, protože to jsou ty střípky, které jsou pro moje rozhodovaní důležité, abych si potom celkový obrázek mohl dát dohromady,“ uvedl Pavel.

Kolář, bývalý velvyslanec v Rusku nebo v USA, v týdnu médiím řekl, že ho rozhodnutí mrzí, ale nezbývá mu než ho respektovat. To, že i pro Koláře samotného bylo oznámení, že o jeho prověrku Hrad žádat nebude, překvapující, Petr Pavel dnes komentoval slovy, že „všude je prostor pro zlepšování komunikace“.

Zdroje: