Francouzští řezníci chtějí ochranku, napadají je 'gangy' agresivních veganů

MAGAZÍN - Magazín autor: red

Rozbíjejí jim výlohy, píší na ně urážlivé vzkazy a obchůdky jim polévají falešnou krví. Francouzští řezníci se stále častěji stávají oběťmi útoků militantních odpůrců masa. Problém je podle nich tak vážný, že vyzvali ministerstvo vnitra, aby policie zakročila.

Většina francouzských veganů se spokojí s demonstrací, část z nich však útočí na krámky řezníků

Většina francouzských veganů se spokojí s demonstrací, část z nich však útočí na krámky řezníků,zdroj: Profimedia.cz

Francouzští řezníci říkají, že už mají všeho dost. Nejen že musí čelit médiím, kde se čím dál tím víc přetřásá "veganský způsob života", ale nyní se stali také terčem přímých útoků.

V dopise zaslaném francouzskému ministerstvu vnitra řezníci uvádějí, že "fyzické, slovní a mravní násilí" proti nim, "není ničím jiným než formou terorismu".

Tento dopis může být poněkud nadnesený - a francouzské veganské organizace se rychle ohradily, že jejich hnutí je nenásilné - ale zadrnkal na správnou strunu u mnoha Francouzů, kterým se nelíbí, když jim někdo říká, co by měli nebo neměli jíst.

Jídlo je ve Francii posvátné. Tato země je nesmírně hrdá na svých více než 300 druhů sýra a na plátky hovězího masa tak vybrané, že není možné jít si koupit steak u řeznického pultu, aniž by zákazník dostal na výběr z nejméně deseti možností.

"Nepřátelé stravy založené na mase chtějí lidstvo odsoudit k zrní," napsal například sloupkař listu Le Point. "Pryč s totalitou! Ať žijí bagety."

Nejen vandalství, ale i urážka

Řezníci v různých částech země se v poslední době stali terčem útoků falešnou krví, ze kterých viní skupiny bojující proti konzumaci masa nebo za práva zvířat. Ve městě Lille na severovýchodě země a jeho okolí vandalové rozbili výlohu a nechali nápisy "Stop druhové nadřazenosti" na řeznictví, rybárně, restauraci a podniku specializujícím se na rožnění masa.

"Útoky jako tento, násilné činy proti podnikům, jsou ve Francii novinkou," řekl Pierre Sans, veterinární profesor a odborník na konzumovanou potravu Univerzity v Toulouse. "Byli jsme jejich svědky proti jatkám a laboratořím, ale proti podnikům, které prodávají legální potravinové produkty, je to dost šokující."

Tyto útoky řezníky nejen překvapily, ale také je urazily - částečně proto, že tradičně býval vesnický řezník, stejně jako pekař a prodavač sýrů váženým členem komunity.

Útoky ovšem odsoudila i Veganská federace. "Naše pozice je naprosto jasná: Jsme naprosto proti jakýmkoli urážkám nebo násilnému vyjadřování svého názoru," řekl šéf federace Constantin Imbs. "Je to velmi kontraproduktivní," dodal. "Veganství se snaží násilí zmírňovat."

Dopis zaslaný řezníky přišel v době, kdy Francie zažívá postupný pokles konzumace masa. K němu přispívá řada faktorů - obavy o zdraví, vyšší ceny i širší povědomí o ceně masa pro životní prostředí.

V letech 2000 až 2012 průměrná spotřeba masa ve Francii klesla o více než deset procent a nadále klesá, uvádí ministerstvo zemědělství. Přesto není příliš pravděpodobné, že by země hromadně propadla veganství. Francie zůstává největším konzumentem červeného masa v přepočtu na jednoho obyvatele v Evropě a je první na světě, pokud jde o produkci foie gras - tučných kachních nebo husích jatýrek, které patří mezi vánoční lahůdky.

Tagy: Francie zahraničí vegetariánství útoky a atentáty kulinářství a gastronomie

Zdroje: ČTK,The New York Times