Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Francii na žebříčku nejnavštěvovanějších evropských destinací předstihne Turecko

Francii na žebříčku nejnavštěvovanějších evropských destinací předstihne Turecko
Istanbul | zdroj: Profimedia

Francie patří mezi nejoblíbenější turistické destinace. Zemi prožitků, lásky a umění zaplavili během letní sezóny návštěvníci z celého světa, ale i přes obrovský zájem o její romantickou atmosféru se o slovo hlásí další hráč: Turecko.

Turisté z celého světa letos konečně nechali pandemii covidu-19 daleko za sebou a hlava nehlava se rozletěli po celém světě. Turistický ruch plně rozkvetl a počty cest dosahují úrovně z roku 2019.

Podle nové zprávy WTM Global Travel Report navíc vzrostly i výdaje za cesty do Evropy o devatenáct procent oproti roku 2019. Jednou z nejatraktivnějších destinací je Francie. „Země zamilovaných“ se letos ocitla v obležení turistů a stále častěji se v této souvislosti hovořilo o tzv. overturismu. Francii ale podle WTM (World Travel Market) začíná v žebříčku nejnavštěvovanějších destinací v Evropě šlapat na paty konkurence.

Počet příjezdů do Evropy letos oproti roku 2019 klesl o tři procenta ze 440 milionů na 428 milionů. Zájem o Turecko ale raketově roste. Počet příjezdů ze zahraničí tam vzrostl oproti období před pandemií o 73 procent. Turecko tak vykázalo větší růst než Francie a Španělsko. Do těchto zemí letos přijelo o 33, resp. 31 procent turistů více než v roce 2019. V rostoucí popularitě transkontinentálního státu hraje roli několik faktorů, vyplývá z článku na serveru Euronews.

Nižší ceny a přístupnost pro Rusy

Turecká lira oslabuje, díky čemuž je země pro zahraniční návštěvníky levnější. Turecko navíc jako jeden z mála evropských států nezakázalo lety z Ruska. Letos ho podle odhadů navštíví asi sedm milionů Rusů oproti loňským pěti milionům.

I ruští oligarchové létají kvůli západním sankcím soukromými tryskáči kromě bývalých sovětských států do Turecka. Jeho popularita u turistů poroste podle WTM i v roce 2024, kdy počtem zahraničních návštěv předstihne Francii.

profimedia-0216268713 Pozůstatky bájné Tróje v Turecku | zdroj: Profimedia

Turecko si pozornost určitě nezaslouží jen pro nízké ceny. Písčité pláže pod oslnivým sluncem, křišťálové moře a luxusní resorty slibují plnohodnotnou alternativu k Francouzské riviéře a exotiku nabídne osmanská architektura v rušných ulicích Istanbulu.

Na své si přijdou i fanoušci historie. Pokud patříte mezi ně, můžete se vydat po stopách legendárního Achilla k pozůstatkům bájné Tróje na západním pobřeží v kraji zvaném Troas. V historické městě Tarsus (v římských dobách Juliopolis) můžete projít Kleopatřinou bránou. Po celém Turecku vás přitom budou dráždit exotické vůně svádějící k usednutí do nejbližší restaurace, kde podávají pokrmy s čerstvými rybami a mořskými plody.

Zdroje:
euronews.com