Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Skoro jasno

Strach z terorismu: Co očekávat, pokud se chystáte navštívit Francii

Strach z terorismu: Co očekávat, pokud se chystáte navštívit Francii
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vojáci a policisté v ulicích, zpoždění metra a vlakové dopravy, zrušení letů. To může potkat turisty mířící do Francie, která se nachází v nejvyšším stupni pohotovosti. Po smrti učitele ubodaného muslimským radikálem totiž země čelí bombovým hrozbám.

Blízkovýchodní napětí se přelilo do celého světa včetně Francie. V pátek 13. října smrtelně pobodal radikalizovaný mladík učitele Dominiquea Bernarda ve škole v Arrasu. Francie reagovala vyhlášením nejvyššího stupně pohotovosti a ministerstvo vnitra oznámilo, že si posvítí na migranty.

Francie je ale oblíbená turistická destinace a o víkendu se tam koná finále mistrovství světa v ragby. Cestu tam plánují v nejbližších dnech tisíce lidí ze zahraničí. Je namístě obávat se nějakého nebezpečí? ptá se server Euronews.

Že se ve Francii něco děje, prozradí hlavně zvýšený počet po zuby ozbrojených vojáků v ulicích. Přestože zatím dopravní síť v zemi výrazně narušena nebyla, vlaky či metra mohou mít zpoždění -například kvůli podezřelým balíčkům či jiným předmětům.

Riziko náhlých evakuací

Francie hlavně od 13. října čelí falešným bombovým výhružkám. Během minulého týdne došlo k řadě evakuací škol, kulturních center, historických památek a letišť. V neděli musel být evakuován zámek ve Versailles - už posedmé v týdnu.

Od minulé středy došlo ve Francii k sedmdesáti falešným bombovým poplachům na letištích. Mnoho z nich skončilo evakuací a přerušením letového provozu. Například ve čtvrtek 19. října dostalo výhružku bombou čtrnáct letišť, z nichž osm přikročilo k evakuaci.

V reakci na hrozby posílila Francie na letištích a ve vlacích v metropoli bezpečnostní opatření, upozornil ministr dopravy Clément Beaune. Pařížská letiště mají posílit hlídky o 40 procent a personál národního železničního dopravce SNCF o 20 procent.

Je tedy možné cestovat do Francie relativně bez obav o vlastní bezpečnost, úřady však vydaly varování před hrozbami náhlých evakuací přeplněných míst, jako jsou letiště, vlaková nádraží a turistické atrakce.

Policie také zvýší bezpečnost během dvou zápasů v rámci mistrovství světa v ragby konaných v pařížském stadionu Stade de France 27. a 28. října. Fanouškům doporučuje přijít v dostatečném předstihu kvůli zvýšeným bezpečnostním kontrolám.

Zdroje:
euronews.com