Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ochrana oznamovatelů podle Fialovy vlády: Na Blažkův návrh zrušila whistleblowerovi místo

Ochrana oznamovatelů podle Fialovy vlády: Na Blažkův návrh zrušila whistleblowerovi místo
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek | zdroj: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

Vláda na středečním zasedání na návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) zrušila místo ředitele insolvenčního odboru ministerstva spravedlnosti (MSp). Dosud jím byl Jan Benýšek, který v úterý podal protikorupční oznámení na svého nadřízeného, politického náměstka Antonína Stanislava. Dnes o tom informoval server Seznam Zprávy.

Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka v tiskové zprávě úřadu mimo jiné uvedl, že v rámci takzvané systemizace, kterou ve středu posvětil kabinet, se v sekci koordinace tvorby právních předpisů a prevence korupce zrušil právě odbor insolvenční a soudních znalců, který se nově rozdělil na dva útvary - odbor insolvenční a odbor soudních znalců a tlumočníků. „Z jednoho ředitelského místa tak vznikají dvě místa. Tabulkové místo ředitele nezanikne, to na MSp zůstává,“ uvedl Řepka.

„Navrhovaná změna vychází z proběhnuvší analýzy agend, která má za cíl zvýšit potřebné synergické efekty v rámci plnění dohledových a legislativních úkolů ministerstva spravedlnosti,“ poznamenal také. Analýzu podle něj zpracovala společnost Ernst & Young, podle Seznam Zpráv z ní ale takový závěr nevyplývá.

O tom, že Benýšek podal protikorupční oznámení na Stanislava, Seznam Zprávy informovaly ve středu. Benýšek v oznámení varoval, že vedení ministerstva se pokouší ovládnout miliardový byznys s insolvencemi. Resort v reakci uvedl, že jde o absurdní tvrzení, protože insolvenční řízení jsou v kompetenci příslušných soudů. Stanislav pro server uvedl, že nemůže reagovat, protože o Benýškově podnětu neví.

Seznam Zprávy tehdy uvedly, že Benýškovo oznámení je vůbec prvním známým případem, kdy v Česku vysoce postavený úředník využil nový zákon o ochraně oznamovatelů. Ten v Česku platí od počátku letošního srpna a má chránit oznamovatele protiprávního jednání před případnou odvetou zejména ze strany zaměstnavatelů. Za prověření nahlášených případů zodpovídá právě ministerstvo spravedlnosti. 

Zdroje: